Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Italian presidentinvaali aiheutti vasemmiston hajaannuksen

 
-
Keskustavasemmiston johtaja Pier Luigi Bersani. (Lehtikuva/AFP)
Italian Pier Luigi Bersanin johtama keskustavasemmistolainen koalitio on hajaannuksen tilassa, kun parlamenttiryhmä ei pysynyt kasassa presidenttiäänestyksessä torstaina.

Keskustavasemmiston johtajan Pier Luigi Bersanin suosikki Italian uudeksi presidentiksi, 80-vuotias Franco Marini, ei saanut torstain äänestyksissä riittävästi ääniä tullakseen valituksi presidentikisi. Äänet eivät riittäneet siitä huolimatta, että Bersani teki keskustaoikeiston johtaja Silvio Berlusconin kanssa sopimuksen Marinin tukemisesta.

Marini sai ensimmäisessä äänestyksessä 521 ääntä 1007:stä. Valinta olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä. Toisessa äänestyksessä Marini ei saanut lainkaan ääniä.

Perjantaina käydään kolmas ja mahdollisesti neljäs äänestyskierros. Neljännellä äänestyskierroksella valintaan riittää yksinkertainen enemmistö eli 504 ääntä.

Vasemmmisto on suunnitellut entisen pääministerin ja EU-komission puheenjohtaja Romano Prodin esittämistä uudeksi presidenttiehdokkaaksi.

Vasemmiston hajaannuksessa on kyse valtataistelusta Demokraattisen puolueen nousevan tähden, Firenzen pormestari Matteo Renzin ja puolueen pääsihteeri Bersanin välillä.

Renzi aikoo mahdollisesti pyrkiä keskustavasemmistolaisen koalition pääministeriehdokkaaksi mahdollisiin uusiin parlamenttivaaleihin.

Italian nykyisen presidentin Giorgio Napolitanon seitsenvuotinen kausi päättyy toukokuussa.

Italiaa uhkaa uudet parlamenttivaalit, kun puolueet eivät ole saaneet kasaan hallitusta.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita