Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Bostonin iskut heijastuvat myös New Yorkin arkeen

 
-
new york poliisi 16042013 satu schauman
Olemme lisänneet vartiointia, sanoo poliisi New Yorkista. (Kuva: Satu Schauman)
Turvatoimia on lisätty selvästi, mutta ihmiset eivät halua antaa pelolle valtaa.

Bostonin maratonilla tapahtuneet iskut ovat lisänneet New Yorkissa turvatoimia selvästi. Poliiseja partioi etenkin Manhattanilla sekä hotellien ja metroasemien edustoilla.

- Olemme lisänneet vartiointia. Kaikkihan sen näkevät. Yksityiskohtia meitä on kuitenkin kielletty kertomasta medialle, sanoo romahtaneiden kaksoistornien rakennustyömaan edustalla päivystänyt poliisi P.O.J. Zammit Verkkouutisille.

Poliisin takana kohoaa yhä kesken oleva rakennusprojekti, jossa Skanskan nosturit työskentelevät.

- Varmasti kyse oli terrori-iskusta. Jos tässä olisi takana joku yksittäinen vandaali, pommeja olisi ollut vain yksi, pohdiskelee viereisessä puistossa ipadiaan selaileva, New Yorkissa työskentelevä Yi Tang.

Tang kertoo, että hänen ystävänsä oli katsomassa maratonia, muttei onneksi juuri siinä paikassa, jossa räjähti. Bostonin räjähdyksissä on toistaiseksi raportoitu kolmesta kuolonuhrista ja yli 170 haavoittuneesta.

Tangin mielestä on kuitenkin selvää, että elämän täytyy jatkua, kuten ennen. Lisää iskuja sattuu, jos on sattuakseen.

- Ja joku, joka on elänyt tässä kaupungissa tietää, että mitään pahempaa kuin tuo ei voi sattua, Tang lisää viittilöiden romahtaneiden kaksoistornien suuntaan.

Tangin mukaan turvatoimien kiristyminen näkyy käytännössä niin, että moniin rakennuksiin ei enää pääse ilman, että henkilöllisyys tarkistetaan ja valokuvat otetaan.

Näin esimerkiksi tuolla, Tang sanoo viittilöiden viereiseen, korkeaan rakennukseen, jossa sijaitsee muun muassa luottoluokituslaitos Moody's.

Samasta rakennuksesta odottelee miestään työpäivän päätteeksi Laurie Block, joka selailee jo hermostuneena kännykkäänsä.

- Kamala tapaus. Tulee mieleen uudestaan syyskuun terrori-iskut, Block sanoo ja kertoo tyttärensä ja hänen miehensä asuvan juuri Bostonissa.

Tärkeintä on kuitenkin, että elämä jatkuu, kuten ennen.

- Me olemme new yorkilaisia, me olemme vahvoja, hän painottaa.

Yhdysvalloissa Bostonin iskujen tekijöistä on toistaiseksi vasta arvailuja.

- Kyse on todennäköisesti terrorismista. Mutta jos asialla olisi ollut isompi terroristijärjestö, vaikkapa al-Qaida, kuolonuhreja olisi ollut varmasti enemmän, pohdiskelee itsekin Bostonista kotoisin oleva Eurasia Group –tutkimuslaitoksen johtaja Ian Bremmer.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita