Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Ruotsinkin ylin poliisijohto epäluottamuksen kohteena

 
-
(Lehtikuva/Martti Kainulainen)
Jos on Suomen poliisiylijohtajaa hiillostettu lähimenneisyydessä, niin yhtään helpommalla ei pääse hänen ruotsalainen kollegansakaan. Epäluottamus on varsin suurta.

Dagens Nyheter kertoo poliisihallituksen tekemästä selvityksestä, jonka mukaan neljä kymmenestä työntekijästä ei luota lainkaan tai luottaa erittäin vähän poliisiylijohtaja Bengt Svensoniin ja hänen kollegoihinsa.

Kritiikille on syynsä. Yksi niistä on se, että poliisi on saanut miljardeja kruunuja lisää toimintansa rahooittamiseen, mutta silti esimerkiksi rikosten selvittämisaste on laskenut. Hallituksen satsaukset poliisin toimintaan kaatuvat Svensonin niskaan.

Nyt siis myös sisäinen kritiikki Svensonia ja hänen lähimpiään kohtaan kiihtyy. Lähes 22 000 poliisin palveluksessa työskentelevää on vastannut kevään aikana työnantajaansa koskeviin kysymyksiin. Määrä vastaa 81 prosenttia koko henkilökunnasta.

Yksi kyselyn väitteistä kuului: "Luotan maan poliisihallitukseen ja poliisin ylijohtoon." Kun vastaajat antoivat numeroita asteikolla 1-10, missä 1 oli huonoin, peräti 42 prosenttia vastaajista antoi numeron välillä 1-4.

Kyselyn muut osat julkistettiin jo viime viikolla, mutta poliisiylijohdon epäluottamusta koskeva osio salattiin. Poliisin omilla nettisivuilla (polisen.se) tosin mainittiin, että "tyytyväisyysindeksi työkavereihin on laskenut".

Asian todellisen tilan paljasti DN.

Vastaava selvitys tehtiin edellisen kerran vuonna 2010. Silloin vastaavan arvosanan välillä 1-4 poliisijohdolle antoi 35 prosenttia vastaajista.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita