Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kaksi miljoonaa lasta vaarassa - rahoitusvaje uhkaa keskeyttää Syyrian avustustoimet

 
-
(AFP/Lehtikuva)
YK:n lastenavun järjestö UNICEF varoittaa, että useat avustustoimet Syyriassa ja sen lähialueilla ovat vaarassa rahoitusvajeen vuoksi.

- Ellei rahaa avustustyöhön saada pikaisesti lisää, kaksi miljoonaa lasta jää ilman elintärkeitä rokotuksia, sadattuhannet ilman puhdasta vettä ja kymmenettuhannet ilman opetusta, UNICEF muistuttaa.

Järjestö sanoo tarvitsevansa tarvitsee 195 miljoonaa dollaria eli noin 149 miljoonaa euroa Syyrian kriisistä kärsivien lasten auttamiseksi kesäkuun loppuun asti. Summasta on saatu kokoon vain noin 30 prosenttia.

Laajan, tuhkarokon ja polion vastaisen rokotuskampanjan lisäksi vaarassa on muun muassa alueen suurimman, Pohjois-Jordaniassa sijaitsevan, Za'atarin pakolaisleirin vedenjakelu. Noin 60 000 leirillä asuvaa jää ilman puhdasta vettä kesäkuun jälkeen, mikäli lisää varoja ei saada.

Vesihuolto on uhattuna myös useissa osissa Syyriaa, mistä johtuen sadattuhannet ihmiset ovat vaarassa sairastua likaisen veden mukana leviäviin tauteihin. Kesän lähestyessä puhtaan veden ja hygienian merkitys korostuu entisestään.

- Jos Za'atarin leirillä asuvilla ei ole käytössään puhdasta vettä, seuraa ihotauteja ja ripulitapauksia. Ellei rokotuksia jatketa, vaarana on tuhkarokkoepidemia. Tuhkarokko ja aliravitsemus voivat johtaa lasten kuolemiin. Avun loppumisella on katastrofaaliset seuraukset, UNICEFin hätäapuohjelmien johtaja Ted Chaiban varoitti Al-Jazeera tv-kanavan haastattelussa.

Syyrian kriisi jatkuu jo kolmatta vuotta. Kriisin seurauksena yli 1,2 miljoonaa ihmistä on paennut maasta ja maan sisäisiä pakolaisia arvioidaan olevan noin neljä miljoonaa. Vailla kotia on tällä hetkellä noin 2,6 miljoonaa lasta. He ovat pikaisen avun tarpeessa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita