Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"On aika tehdä allianssista eduskuntapuolue"

 
-
Ruotsin hallitus koostumuksessa, jossa se aloitti työnsä vuoden 2010 lokakuussa. (Scanpix Sweden/Lehtikuva)
Kaksi kokoomusvaikuttajaa ehdottaa Ruotsin porvariallianssin rekisteröimistä eduskuntapuolueeksi. Ehdotuksen taustalla on pelko allianssin pienpuolueiden jäämisestä äänikynnyksen alle - mitä tuoreinkin mielipidemittaus ennakoi.

Allianssin puolueista vain kokoomus voi olla varma eduskuntapaikoistaan myös vuoden 2014 vaaleissa. Putoamisen peikko ei ole kuluneella vaalikaudella käynyt myöskään aivan lähellä kansanpuoluetta. Keskustapuolue ja ja kristillisdemokraatit sen sijaan jäävät mittauksissa tämän tästä alle neljän prosentin äänikynnyksen.

- Kristillisdemokraatit selvisivät kynnyksen yli vuonna 2010 taktiikkaäänten ansiosta. Mutta jos useampi allianssin puolueista uhkaa pudota valtiopäiviltä, taktiikkaäänetkään eivät enää riitä. On aika rekisteröidä allianssi eduskuntapuolueeksi, kansanedustaja Maria Abrahamsson ja entinen valtiosihteeri Krister Thelin kirjoittavat Svenska Dagbladetin mielipidesivulla perjantaina.

Kirjoittajat kehottavat luopumaan itsekkäästä puolue-edun tavoittelusta kunnioituksesta porvarillisia äänestäjiä kohtaan, joille porvariallianssin jatkaminen on tärkeämpi arvo kuin yksittäisten puolueiden kannatuslukemat.

- Äänestäjien luottamus allianssin politiikkaa kohtaan säilyi vuoden 2010 vaaleissa. Jatkoluottamuksen saaminen leikkasi siivet puheilta porvarillisesta pirstaloitumisesta. Lähtökohta on, että vuoden 2014 vaaleihin allianssi lähtee yhtenäisenä. Niin on hyvä, mutta se ei vielä riitä, kirjoittavat katsovat.

- Jos puolueista vain kaksi tai kolme ylittää äänikynnyksen, allianssi joutuu pakkaamaan tavaransa ja muuttamaan Rosenbadista (hallituskortteli), Abrahamsson ja Thelin huomauttavat.

"Puolueiden yhdistäminen ei ole mahdollista"

Kirjoittajat eivät pidä toivottavana tai edes realistisena ajoittain esiin noussutta ajatusta yhdistää allianssin puolueet yhdeksi puolueeksi porvarillisen hallitusvastuun turvaamiseksi. Laki taas estää sellaisen vaalikartellin muodostamisen, jossa ennen vaaleja yhtenäisinä esiintyvät puolueet kykenisivät jakamaan paikkoja vaalien jälkeen.

- Onneksi on olemassa kolmas vaihtoehto ongelman ratkaisemiseksi. Haluamme tehdä taktiikkaäänestämisen tarpeettomaksi, vapauttaa allianssin pienpuolueet tarpeesta allianssille vahingolliseen taktikointiin ja vapauttaa kokoomuksen pakosta sopeutua itseään pienempiä puolueita uhkaaviin kannatuslukuihin. Tähän tarvitaan vain se, että allianssista tehdään eduskuntapuolue, Abrahamsson ja Thelin ehdottavat.

Kirjoittajat huomauttavat, ettei allianssin puolueita tarvitse yhdistää, mutta ne voivat mennä eduskuntavaaleihin yhtenä puolueena neljällä eri listalla, joissa jokaisen kärjessä on eri puolueen johtaja ja hänen jälkeensä puolueen ehdokkaat.

- Lähes kaikille porvarillisille äänestäjille tärkeämpää on vuoden 2014 vaalien jälkeisen hallituksen väri kuin se, mikä kunkin allianssipuolueen saama kannatus on, Abrahamsson ja Thelin muistuttavat.

Uusinkin mittaus tukee ehdotusta

Abrahamssonin ja Thelinin kirjoitus julkaistiin samana päivänä, jolloin julkisuuteen tuli Dagens Nyheterin teettämä tuorein puolueiden kannatusmittaus.

Mittauksen tulosten perusteella Abrahamsson ja Thelin ovat oikeassa. Jos vaalit pidettäisiin nyt kristillisdemokraatit jäisivät 3,8 prosentin kannatuksellaan alle äänikynnyksen ja siis ilman eduskuntapaikkoja. Keskustapuoluekin yltäisi 4,2 prosentin kannatuksellaan vain niukin naukin kynnyksen yli.

Vaikka kokoomus hieman laskeneesta kannatuksestaan huolimatta yltäisikin lähelle 30 prosenttia ja kansanpuolue runsaaseen viiteen prosenttiin, allianssin kokonaiskannatus ei riittäisi niin korkealle, että hallitusvastuu voisi jatkua.

Kyselyn suurin häviäjä on vihreät, joka on menettänyt 2,7 prosenttiyksikköä ja samalla kolmanneksi suurimman puolueen aseman. Tälle sijalle on noussut ruotsidemokraatit, joka on kasvattanut kannatustaan 2,7 prosenttiyksiköllä 8,5 prosenttiin.

Kyselyn mukaan suurimpana puolueena jatkaa sosialidemokraatit 34,8 prosentilla.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita