Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Maitovalmisteet suojaavat naisia sydänkuolemilta

 
-
Maitovalmisteiden nauttiminen suojasi naisia sydän- ja verisuonitautikuolemilta kahdessa tuoreessa japanilaisessa tutkimuksessa. Toisessa tutkimuksista maitovalmisteista oli suojaa aivohalvausta vastaan sekä naisilla että miehillä.


Consumption of dairy products and death from cardiovascular disease in the japanese general population -tutkimuksessa jokainen 100 gramman lisä maitovalmisteiden kulutuksessa vähensi sydän- ja verisuonitautikuoleman riskiä naisilla. Miehillä vastaavaa käänteistä yhteyttä ei havaittu.

Tutkimuksen mukaan tämä saattoi johtua siitä, että miehet käyttivät maitovalmisteita hyvin niukasti, paljon vähemmän kuin naiset.

Myös korkean verenpaineen riski oli vähäisempi paljon maitovalmisteita käyttävillä kyseisessä tutkimuksessa. Tutkijat havaitsivat, että maitovalmisteiden käyttäjät söivät myös muita enemmän kasviksia ja hedelmiä ja käyttivät vähemmän suolaa. Maitovalmisteiden käyttö voikin olla merkkinä hyvistä ruokatottumuksista japanilaisilla.

Maitovalmisteiden päivittäinen käyttö suojasi japanilaisia miehiä verenpaineen kohoamiselta myös kolmannessa, Association between dietary behavior and risk of hypertension among Japanese male workers –tutkimuksessa. Tässä tutkimuksessa oli mukana vain miehiä.

Japanilaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan muun muassa maitoa ja maitovalmisteita riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi.

Kaikki kolme tutkimusta olivat isoja seurantatutkimuksia. Seuranta-ajat olivat 4,6 vuodesta 24 vuoteen ja seurattavia oli 3 500–64 000.

Tutkimuksista kertoi Maito ja Terveys ry.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita