Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Korkea lepopulssi ennustaa lyhyempää elämää

 
-
(Lehtikuva/Kimmo Mäntylä)
Liikuntaa harrastavien ja hyväkuntoisten ihmisten sydämet lyövät levossa harvemmin kuin huonokuntoisten, ja tämä vaikuttaa myös monien sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien todennäköisyyteen.

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan leposyke voi kuitenkin ennustaa kuolleisuutta riippumatta siitä kuinka paljon ihminen liikkuu ja kuinka hyväkuntoinen hän on fyysisesti.

Tanskalaisten tulokset perustuvat lähes 3 000 keski-ikäisen ja vanhemman tanskalaismiehen 16-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella miehen riski menehtyä seurannan aikana suureni tasaisesti leposykkeen kohotessa riippumatta fyysisestä kunnosta, liikuntaharrastuksista tai sydänriskitekijöistä.

Verrattuna miehiin, joiden leposyke oli alle 50 lyöntiä minuutissa, yli 90 lyönnin leposyke liittyi kolminkertaiseen riskiin menehtyä seurannan aikana. Riski kuolla kasvoi noin 16 prosenttia jokaista 10–20 lyönnin lisäystä kohden, tutkijat laskivat. Kaikkiaan seurannan aikana menehtyi hieman alle 1 100 osallistujaa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä tähän asti on ollut epäselvää kertooko leposyke vain ihmisen fyysisestä kunnosta, vai ennustaako se kuolleisuutta kunnosta riippumatta. Tanskalaisten tulokset viittaavat leposykkeen itsenäiseen rooliin, mutta monien sekoittavien tekijöiden takia tämä pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita