Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Perinnöllinen Alzheimer-riski voi liittyä varhaiseen taudin alkuun

 
-
(Lehtikuva/Jussi Nukari)
Alzheimer-potilaiden jälkeläisten tiedetään olevan muita alttiimpia sairastumaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei selity vain jo tunnetuilla Alzheimer-geeneillä.

Perinnöllinen alttius voi myös liittyä taudin varhaiseen alkamiseen, vaikka oireet ilmenisivät vasta myöhemmin.

Havainnot perustuvat kattaviin dementiatutkimuksiin ja aivokuvauksiin, jotka tehtiin 260 yhdysvaltalaiselle 55 - 89-vuotiaalle. Osallistujat eivät sairastaneet Alzheimerin tautia tutkimuksen alkaessa, mutta osan kognitiiviset mielentoiminnot olivat jo hieman heikentyneet.

Analyysi varmisti tiettyjen APOE-geenien muotojen suurentavan Alzheimerin taudin riskiä, mutta ne selittivät vain osan sukurasitteeseen liittyvästä yhteydestä. Aivo-selkäydinnesteestä otetut näytteet myös löysivät varhaisen Alzheimerin taudin joka toiselta osallistujalta, jonka vanhempi tai sisar oli sairastunut Alzheimerin tautiin. Muista osallistujista vain joka viides sai vastaavan tuloksen.

Havainnot viittaavat sukurasitteen paitsi suurentavan sairastumisriskiä myös liittyvän taudin aikaisempaan alkamiseen. Tämä voi selittää miksi perinnöllisesti alttiiden Alzheimer usein etenee nopeasti sen jälkeen, kun tauti on diagnosoitu.

Tulokset viittaavat myös siihen, että geenitestien sijaan paremman käsityksen henkilön Alzheimer-riskistä saa kysymällä onko joku vanhemmista tai sisaruksista sairastunut siihen.

Tulokset julkaistiin Plos One -tiedejulkaisussa ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita