Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Varhainen ylipaino altistaa munuaistaudille

 
-
Parikymppisenä kertyneet liikakilot voivat vuosien varrella suurentaa riskiä sairastua munuaissairauteen, tuore brittitutkimus osoittaa.


Lihavuuteen liittyvä riski on huomattava, ja vähentämällä nuorten aikuisten lihavuutta munuaissairaus voisi vähentyä merkittävästi.

Brittien tulokset julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä, ja niiden perusteella 26 - 36-vuotiaasta saakka ylipainoiset sairastuvat kuusikymppisenä munuaissairauteen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset tai vasta yli kuusikymppisenä lihovat.

Myös vyötärölihavuus 43 - 53-vuotiaana liittyi munuaissairauden riskiin.

Diabetes ja korkea verenpaine liittyivät osaan sairastumisista, mutta eivät selittäneet ylipainoon liitettyä vaikutusta kokonaan. Tutkijat arvioivatkin, että huomattava osa munuaissairauksista jäisi kehittymättä, jos väestön lihominen saataisiin kuriin.

Tutkimuksessa käytettiin 4 600 henkilön seurantatietoja, jotka kerättiin osallistujien ollessa 20-, 26-, 36-, 43-, 53- ja 60 - 64-vuotiaita.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Uutisen välitti Uutispalvelu Duodecim.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita