Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kalium laskee verenpainetta

 
-
(Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)
Kohonneesta verenpaineesta kärsivät voivat alentaa verenpainettaan huolehtimalla riittävästä kaliumin saannista.

Kaliumin osuus verenpaineen säätelyssä on tunnettu pitkään, mutta nyt julkaistun meta-analyysitutkimuksen havainnot vahvistavat käsitystä entisestään. Kalium on myös turvallista, tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa yhdistettiin 22 kaliumtutkimuksen aineistot, jotka yhteensä kattoivat lähes 130 000 potilaan tiedot. Tutkimuksissa oli selvitetty kaliumin vaikutuksia verenpaineeseen, kolesterolitasoihin ja katekoliamiinipitoisuuteen.

Brittitutkijoiden analyysi osoitti osallistujien verenpaineen laskevan kaliumin saannin kasvaessa. Tämä tosin koski vain osallistujia, joiden verenpaine oli koholla jo tutkimusten alkaessa.

Yhteys havaittiin tarkastellessa sekä systolista että diastolista verenpainetta, ja voimakkain yhteys oli kaliumin saannin ollessa suurimmillaan 3500–4700 mg päivässä. Tällöin systolinen verenpaine aleni keskimäärin 7 mmHg, mitä voi pitää merkittävänä vaikutuksena. Kaliumiin ei liitetty haittavaikutuksia.

Runsas kaliumin saanti liittyi myös pienentyneeseen aivohalvausten riskiin, mutta se ei vaikuttanut riskiin sairastua sepelvaltimotautiin tai muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Suomalaissuositusten mukaan kaliumia olisi hyvä saada noin 3100–3500 mg päivässä. Terveiden aikuisten ei kuitenkaan tarvitse pelätä kaliumin liikasaantia ruoasta, sillä munuaiset huolehtivat veren kaliumpitoisuuden pysymisestä sopivana.

Kaliumin liiallisuus tai puute johtuukin yleensä tämän säätelymekanismin häiriintymisestä. Kaliumia on runsaasti mm. perunassa ja maitotuotteissa.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita