Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Sulava lumi heijastaa huonosti auringon säteilyä

 
-
Suomen ja Ranskan Ilmatieteen laitosten tutkijat ovat selvittäneet puhtaan lumen heijastavan 97-99 prosenttia siihen tulevasta näkyvästä valosta. Sen sijaan sulavan lumen heijastus voi olla vain puolet tästä eli noin 50–70 prosenttia.

Tieto on tärkeä selvitettäessä mustan hiilen ja sitä kautta ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Musta eli epäorgaaninen hiili on epätäydellisen palamisen sivutuote. Ilmakehään joutuessaan musta hiili lämmittää ympäröivää ilmaa absorboimalla auringon valoa. Maanpinnalla se voi nopeuttaa lumen ja jään sulamista.

Lumessa oleva musta hiili voi vähentää heijastusta vielä entisestään. Mustan hiilen absorptiovaikutus voitiin havaita parhaiten UV-aallonpituuksilla. Musta hiili kiinnostaa ilmastonmuutostutkijoita.

Ilmatieteen laitos on analysoinut Sodankylän lumen mustan hiilen määrää viikottaisilla näytteillä vuodesta 2009 alkaen. Sodankylän luminäytteiden vuosien 2009-2011 mustan hiilen tulokset julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa. Luminäytteiden mustan hiilen pitoisuudet olivat ajoittain odotettua korkeammat johtuen Kuolan niemimaalta tulevista ilmavirroista.

Tutkimusryhmä julkaisi tutkimustuloksensa viime viikolla Atmospheric Chemistry and Physics -lehdessä. Työtä rahoitti Suomen Akatemia SAARA- ja A4-projekteista. Tutkimus on osa Pohjoismaista CRAICC –huippututkimusyksikköä (Cryosphere–Atmosphere Interactions in a Changing Arctic Climate).

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita