Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Yölliset heräilyt heikentävät elämänlaatua jopa kansansairauksia enemmän

 
-
(Lehtikuva/Jussi Nukari)
Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että yölliset heräilyt heikentävät merkittävästi terveyteen liittyvää elämänlaatua.

Tutkimus osoittaa myös, että yksinkertaisetkin kysymykset voivat olla potilastyössä merkittäviä elämänlaadun ja hoidon laadun parantamisen kannalta.

Noin kuudella prosentilla maailman ihmisistä on diagnosoitu unettomuus. Lisäksi huomattavasti useampi kärsii erilaisista unettomuuden oireista, kuten nukahtamisvaikeuksista, liian aikaisin heräämisestä tai yöllisistä heräilyistä.

Suomessa unettomuus on erityisen suuri kansanterveydellinen haaste, sillä meillä unettomuus on jopa kaksi kertaa yleisempää kuin muualla maailmassa. Noin joka kymmenennellä suomalaisella on diagnosoitu unettomuus, ja arviolta joka kolmannella on runsaasti unen laatua heikentäviä yöllisiä heräilyjä.

Merkittävä vaikutus terveyteen ja elämänlaatuun

Tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä, jotka raportoivat heräilevänsä usein öisin, oli merkittävästi heikentynyt terveyteen liittyvä elämänlaatu riippumatta unen pituudesta. Yölliset heräilyt heikensivät heidän elämänlaatuansa keskimäärin enemmän kuin monet suomalaiset kansansairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit tai keuhkosairaudet.

Yöllisten heräilyjen vaikutus elämänlaatuun oli merkittävä, vaikka erot sosioekonomisissa tekijöissä, terveyskäyttäytymisessä ja keskeisissä sairauksissa otettiin huomioon.

Tutkimuksessa selvitettiin yöllisten heräilyjen vaikutusta 55–75-vuotiaiden suomalaisten terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Se toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistojen yhteistyöhankkeena.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita