Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Vihreä tee ja kahvi saattavat pienentää aivohalvausriskiä

 
-
Päivittäin vihreää teetä ja kahvia juovat japanilaiset sairastuvat aivohalvauksiin muita harvemmin, tuore tutkimus osoittaa.


Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin etenkin vihreän teen osalta.

Tee ja kahvi ovat maailman suosituimmat juomat heti veden jälkeen, joten niiden pienetkin terveyshyödyt vaikuttavat monien elämään.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella päivittäin vihreää teetä tai kahvia juovien riski sairastua aivohalvaukseen on noin viidenneksen pienempi kuin niiden, jotka nauttivat kyseisiä juomia vain harvoin.

Vaikutus liittyi kupilliseen kahvia tai neljään kupilliseen vihreää teetä päivittäin nautittuna.

Tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta tuloksista on silti vaikea erottaa miten paljon yhteydet selittyvät teellä ja kahvilla ja miten paljon muilla elintavoilla ja seikoilla, jotka voivat vaikuttaa sekä teen ja kahvin juomiseen että sairastumisriskeihin.

Tutkimukseen osallistui 83 000 japanilaista, jotka olivat 45–74-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Aivohalvausriskiä tarkasteltiin 13 vuoden seurannan ajalta.

Tuloksista kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita