Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Viidakon salaisuudet on paljastettu

 
-
Uusi tutkimus paljastaa sademetsän lajirunsauden kattavan näytteenoton ja lajitunnistuksen avulla.


Suurin osa maapallon monisoluisista lajeista on trooppisissa metsissä eläviä niveljalkaisia. Tähän mennessä niiden tarkkaa määrää on ollut vaikea selvittää, edes yksittäisen metsän osalta. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä on onnistunut selvittämään panamalaisen sademetsän lajirunsauden.

- Mukana olleet tutkijat ovat ryömineet, kiipeilleet ja ottaneet näytteitä 60 neliökilometrin laajuisesta trooppisesta metsästä, kertoo yliopistonlehtori Tomas Roslin Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Kahdessatoista yksityiskohtaisesti tutkitussa näytteenottokohdassa tehtyjen havaintojen perusteella tutkijaryhmä arvioi, että sademetsässä on noin 25 000 niveljalkaislajia. Niiden määrä on huomattavasti suurempi kuin tarkemmin tutkittujen eliöryhmien.

- Onnistuimme selvittämään yksittäisen trooppisen metsän lajien monimuotoisuuden ja kehittämään menetelmät sen tutkimista varten. Siksi maailmanlaajuiseen lajirunsauteen liittyvien kysymysten selvittäminen on nyt entistä helpompaa, Roslin sanoo.

Aiemmat arviot niveljalkaisten monimuotoisuudesta ovat keskittyneet rajalliseen lajimäärään, ja tutkimuksissa on käytetty vain muutamia näytteenottomenetelmiä. Tässä tutkimuksessa otettiin näytteitä niveljalkaisista mahdollisimman monella tavalla maaperästä ja maan pinnalta aina puiden latvustoon saakka.

Tutkimuksen tekemiseen osallistui 102 tutkijaa 21 maasta. Näytteenottoon arvioidaan kuluneen 70 henkilötyövuotta. Suurin työ oli kuitenkin sademetsästä löytyneiden noin 130 000 niveljalkaisen erottelu ja tunnistaminen. Aineistosta paljastui lopulta yli 6 000 lajia.

Tutkijat suhteuttivat kahdestatoista paikasta otettujen näytteiden määrän metsän kokoon ja vaihtelevuuteen. Näin päädyttiin arvioon, jonka mukaan koko metsässä elää noin 25 000 niveljalkaislajia.

- Määrä on valtava. Metsän jokaista nisäkäslajia kohden on noin 312 niveljalkaislajia, lintulajia kohden noin 83 niveljalkaislajia ja putkilokasvilajia kohden noin 20 niveljalkaislajia. Niinpä maapallon elämän monimuotoisuuden säilyttäminen tulisi aloittaa miettimällä, mikä on paras tapa säilyttää niveljalkaiset, Roslin toteaa.

Tutkimuksen mukaan niveljalkaisten lajirunsaus heijastaa myös kasvien lajirunsautta.

- Luonnonsuojelun näkökulmasta tämä tarkoittaa, että voimme pelastaa suuren määrän niveljalkaisia keskittymällä runsaan kasviston alueisiin, Roslin sanoo.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Science-lehdessä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita