Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

SPR:n Veripalvelu aloittaa yt-neuvottelut

 
-
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu aloittaa yt-neuvottelut toimintansa uudelleenorganisoimiseksi. Neuvottelujen piirissä on koko reilun 600 työntekijän henkilöstö ja neuvottelut saattaisivat johtaa jopa 70 henkilön vähentämiseen.

Neuvotteluesityksen taustalla ovat toiminnalliset ja taloudelliset syyt. Verivalmisteiden käyttö sairaaloissa on vähentynyt siinä määrin, että Veripalvelulla on merkittävää ylikapasiteettia toiminnoissaan suhteessa tarpeeseen ja taloudelliseen kantokykyyn.

Veripalvelun tulos oli vuonna 2011 tappiolla 2,3 miljoonaa euroa ja viime vuonna 0,8 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle ennustetaan noin miljoonan euron tappiota.

Veripalvelu saa rahoituksensa sairaaloille toimitetuista valmisteista ja palveluista saatavista korvauksista. Veripalvelu ei tavoittele toiminnallaan voittoa, mutta sen toiminta ei myöskään voi pitkään olla tappiollista.

Veripalvelulla on tällä hetkellä toimintaa 17 paikkakunnalla. Neuvotteluesitys koskee koko Veripalvelun toimintaa ja henkilöstöä. Tarkoitus on arvioida kaikkia toimintoja ja suunnitella toimintakapasiteetti vastaamaan nykyistä verivalmisteiden ja muiden palvelujen tarvetta sekä saavuttaa säästöjä, joilla varmistetaan Veripalvelun toiminnan taloudellisten edellytysten säilyminen.

Veripalvelu teki jo maaliskuussa päätöksen verivalmisteiden tuotannon keskittämisestä Kivihaan veripalvelukeskukseen Helsinkiin ja valmistetuotannon lopettamisesta Oulun yksikössä. Muutoksen yhteydessä Oulun yksikön tuotannossa päättyy yhdeksän työsuhdetta.

Veripalvelun heikentyneen taloudellisen tilanteen taustalla on vähentynyt verivalmisteiden käyttö Suomessa. Esimerkiksi viime vuonna tarvittiin punasoluja noin viisi prosenttia ja verihiutaleita eli trombosyyttejä noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kuluvana vuonna punasolujen käytön ennustetaan vähenevän edelleen viidellä prosentilla ja verihiutaleiden käytön jopa 10 prosentilla.

Veren keruu mitoitetaan sairaaloiden tarpeen mukaan. 1990-luvun puolivälissä verta kerättiin vuosittain yli 350 000 yksikköä. 2010-luvulla tarve on tasaantunut noin 250 000 luovutuksen tuntumaan. Tarve tulee nykytasolta vähenemään edelleen jonkin verran.


Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita