Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Borg povaa Ruotsille laihoja aikoja

 
-
Anders Borg. (Lehtikuva)
Valtiovarainministeri Anders Borg povaa Ruotsin talouskasvun nousun hidastuvan aiemmin ennakoidusta ja esimerkiksi työttömyyden kasvavan ensi vuonna.

Maan kevätbudjetin esitellyt Borg ennusti talouskasvun tänä vuonna jäävän 1,2 prosenttiin ja ensi vuonna 2,2 prosenttiin. Vielä viime vuoden lopulla hallitus ennakoi ensi vuoden kasvuksi neljää prosenttia.

Borgia moitittiin viime vuonna syysbudjetin esittelyn yhteydessä aivan liian ruusuisten tulevaisuudennäkymien maalailusta. Nyt Borg ennustaakin vaikeampia aikoja.

- Maailmanlaajuinen rahoitus- ja velkakriisi jatkuu nyt viidettä vuotta. Vaikka tilanne rahoitusmarkkinoilla onkin tasoittunut, se on silti huolestuttava euroalueen hitaan kasvun ja Yhdysvaltain alenevan kasvun vuoksi, Borg perusteli vaikutuksia Ruotsiin.

Kasvun heikentymisen myötä myös työttömyyden ennakoidaan lisääntyvän. Ensi vuoden työttömyysprosentiksi Borg povaa 8,4 prosenttia.

- Kevään tulo kestää ja on olemassa jatkuvien hallaöiden uhka, Borg maalaili talouden kehitystä maanantaina.

Kevätbudjetin suurimmat panostukset menevätkin koulutus- ja harjoittelupaikkojen lisäämiseen, infrastruktuurin kohentamiseen sekä alueelliseen kehitykseen.

Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen paikkoja lisätään ensi vuonna 14 000:llä ja harjoittelu- ja työmarkkinakoulutuksen paikkoja tänä ja ensi vuonna 16 000:lla. Insinööri- ja sairaanhoitajakoulutuksen paikkamäärää kasvatetaan ensi vuonna 2 800:lla.

Ruotsin eduskunta aloittaa iltapäivällä taloutta koskevan keskustelun.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita