Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Lapissa matkailun osuus jopa puolet toimialojen liikevaihdosta

 
-
Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta yltää joissakin Lapin kunnissa jopa lähes viiteenkymmeneen prosenttiin.

Tieto käy ilmi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) Ennakoinnista kilpailukykyä Lapin matkailulle -projektin selvityksestä, joka toteutettiin kahdessatoista lappilaisessa kunnassa.

Tutkituissa kunnissa välitön matkailutulo oli vuonna 2011 yhteensä lähes 550 miljoonaa euroa. Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta vaihteli kunnittain noin kahdeksasta prosentista lähes viiteenkymmeneen prosenttiin.

Perinteisten matkailutoimialojen lisäksi myös vähittäiskaupan toimialalta muodostui huomattavaa matkailutuloa monissa kunnissa.

Suurin matkailutulo on euromääräisesti Rovaniemellä ja Kittilässä. Rovaniemen välitön matkailutulo on noin 175 miljoonaa euroa, mikä on noin kahdeksan prosenttia kaikkien toimialojen kokonaisliikevaihdosta. Myös Kittilä ylittää selvästi 100 miljoonan euron rajan, ja matkailun osuus on noin 27 prosenttia kaikesta liikevaihdosta.

Selvityksen sanotaan antavan systemaattista tietoa siitä, kuinka tärkeää matkailu on Lapin kuntien elinkeinorakenteelle ja auttaa seuraamaan matkailun kehittymistä tulevaisuudessa entistä paremmin.

– Tulokset auttavat suuntaamaan ja perustelemaan kehittämistoimenpiteitä sekä toteuttamaan alan edunvalvontaa. Matkailualalta tarvitaan tämän tutkimuksen kaltaista luotettavaa ja säännöllisesti päivitettävää tietoa, Lapin liiton matkailukoordinaattori Satu Luiro kertoo.

Selvityksen tulokset esiteltiin maanantaina Rovaniemellä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita