Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Suomen Yrittäjät: Valtion sääntely rajoittaa yritystoimintaa

 
-
Pk-yrityksen tuotantohalli.
Valtion suorittaman ylisääntelyn runsaus on ongelma pk-yrityksille.

- Pienten yritysten on vaikea päästä perille omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Tämä luo kynnystä yritystoiminnan aloittamiseksi, ja sitä pitäisi saada madallettua, totesi Suomen Yrittäjien EU-edustaja Antti Neimala EVA:n Holhouksen alaiset – Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen -raportin julkistamistilaisuudessa.

Valtion sääntelyn pitäisi olla yritystoiminnan näkökulmasta optimaalista. Kyse on sääntelyn määrästä ja laadusta.

- En usko, että kovin moni on sitä mieltä, että lainsäädäntöjärjestelmä kannustaa optimaalisesti yritystoimintaan. On vaikea sanoa, mitä asialle pitäisi tehdä, jotta yksittäisten yrittäjien kokemukset olisivat myönteisempiä.

Yksi syy sille, miksi lainsäädäntöjärjestelmä on kehittynyt nykyiseen muotoonsa on se, että järjestelmän avulla pyritään tavoittelemaan erilaisia yhteiskunnallisia hyötyjä.

- Osittain on kuitenkin käynyt niin, että yrittäjyyden edut ovat kärsineet, kun muita tavoitteita viedään vahvasti eteenpäin.

Lainvalmistelun käytännön toteuttamisessa pitäisi ottaa huomioon ne vaikutukset, jotka ovat vahingollisia yritystoiminnan näkökulmasta.

- Hallinnollisen taakan vähentämiseltä ja yritysten kannalta myönteisemmän lainsäädännön aikaansaamiselta puuttuu riittävä poliittinen tahto ja sitoutuneisuus. Ministeriöt ja niiden yksittäiset valmistelijat eivät pysty ottamaan siitä vastuuta.

"Miljardiluokan virhe"

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mielestä turha sääntely aiheuttaa elinkeinoelämälle merkittäviä kustannuksia ja heikentää kilpailukykyä. Hyvänä esimerkkinä kansallisella tasolla toimii EU-parlamentin hyväksymä rikkidirektiivi, joka tulee voimaan vuoden 2015 alussa.

- Miten voi olla mahdollista, että tämänkaltainen regulaatio menee läpi. Se ei ole vielä lainsäädännössä, mutta kohta on. Onko kyse siitä, että tällainen menee läpi, koska on niin paljon muuta puuhaa?

- Ongelma on ehkä siinä, että pitää seurata tätä koko regulaatiomassaa, jolloin voi tulla miljardiluokan virheitä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita