Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Laaninen: Vain keskusta voi pysäyttää hallituksen keskittämispolitiikan

 
-
timo laaninen lehtikuva vesa moilanen 150608
Timo Laaninen. (Lehtikuva/Vesa Moilanen)
Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan hallituksen valtionosuuksien leikkaukset on suunniteltu vauhdittamaan suurkuntahanketta.

- Valtionosuuksien lakisääteinen tehtävä on turvata kansalaisten palvelut eri puolilla maata. Nyt hallitus leikkaa näitä rahoja yhteensä lähes neljällä miljardilla eurolla tällä vaalikaudella säästöjen nimissä. Todellisuudessa leikkausten yksi ilmeinen tavoite on edistää suurkuntahanketta, Laaninen sanoi.

Vähintään yhtä arveluttavaa on hallituksen yritys viedä kuntarakennelaki läpi eduskunnassa ilman selkeää tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen sisällöstä, oikeuskanslerin moitteista välittämättä.

- Keskittämispolitiikka näkyy kaikilla muillakin hallinnonaloilla. Koulutusverkostoa karsitaan, liikenneinvestoinnit suunnataan vain pääväyliin ja suuriin kaupunkikeskuksiin, matkatyötä tekevien kilometrikorvauksia on karsittu, puolustusvoimien, poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaverkkoa harvennetaan, Laaninen luetteli.

Paljon puhuva esimerkki hallituksen siunaamasta keskittämispolitiikasta on viranomaisten pyrkimys rajoittaa rakentamista haja-asutusalueilla yhdyskuntarakenteen tiivistämisen nimissä.

- Vanha maamiehen tietolaarin kysymys "saako toisen tontille rakentaa" onkin vanhentunut, nyt maaseudulla joudutaan kysymään "saako omalle tontille rakentaa", Laaninen velmuili.

- Keskittämispolitiikka kurjistaa elinoloja sekä maaseudulla että keskuksissa. Keskuksissa asumisen hinta nousee ja suurillakin kaupungeilla on vaikeuksia järjestää kasvavan väestön palvelut.

Laaninen puhui keskustan Lapin piirin vuosikokouksessa Utsjoella sunnuntaina.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita