Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Vahasalo: Peruskoulua hyödynnettävä koulutusviennissä

 
-
Raija Vahasalo. (Lehtikuva/Kimmo Mäntylä)
Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) haluaa tuotteistaa ja markkinoida nykyistä paremmin Suomen peruskoulun elementtejä koulutusvientiä varten.

– Kysyntää on paljon, meillä on osaamista ja onnistunut brändi, mutta toiminta pitää saada liikkeelle isolla volyymillä, Vahasalo kiritti puhuessaan suomalaisesta koulujärjestelmästä torstaina kansainvälisessä International Democrat Union (IDU) -konferenssissa Helsingissä.

Hänen mukaansa Suomi on jo vuosikymmen nauttinut PISA-huumasta, mutta asia ei vieläkään näy ulkomaisille asiakkaille tarjottavissa koulutusratkaisuissa.

– Se, että meillä on oikeudenmukainen systeemi, jossa kaikilla on mahdollisuus menestyä herättää suurta kiinnostusta maailmalla, sanoo Vahasalo, jonka luona eduskunnassa vierailee jatkuvasti ulkomaisia koulutusdelegaatioita.

Hän katsoo menestyksen takana olevan korkeasti koulutettujen opettajien, tutkimusperustaisen opettajankoulutuksen, luottamuksen opettajien ammattitaitoon ja tasavertaisen mahdollisuuden saada laadukasta opetusta missä tahansa koulussa joka puolella Suomea.

– Malliamme ei sellaisenaan voi siirtää toiseen maahan, mutta annettavaa on koulutuksen suunnittelussa, kehittämisessä ja johtamisessa.

Hän myös peräänkuuluttaa vientihankkeiden laadunvarmistusta: kun koulutusosaamista kaupataan, on muistettava, että maine voi kärsiä jos keskitytään ainoastaan nopeaan taloudelliseen voitontekoon.

IDU (www.idu.org) on yli 80 poliittisen puolueen kansainvälinen verkosto, jossa on mukana toimijoita yli 60 eri valtiosta. IDU kokoontuu Helsingissä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kutsumana. Paikalle odotetaan yli 50 korkean tason vierasta eri puolilta maailmaa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita