Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kolumbia kärkenä - SASK ja Amnesty muistuttavat ay-oikeuksista

 
-
Amnesty Internationalin Suomen osasto ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK aloittavat ensi maanantaina yhteiskampanjan, jossa muistutetaan, että ay-oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Ay-oikeudet.fi -kampanjan kärkenä on tänä vuonna Kolumbia.

- Kolumbialaisia ay-aktiiveja ja ihmisoikeuspuolustajia tapetaan ja uhkaillaan ihmisoikeuksien puolesta tekemänsä työn takia, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo.

Lähes viisi vuosikymmentä jatkuneen aseellisen konfliktin aikana molemmat osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin siviiliväestöä kohtaan. Tulilinjalle ovat joutuneet erityisesti ihmisoikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta puolustavat aktivistit.

Kolumbia on edelleen ammattiyhdistysaktiivien murhatilastojen kärkimaita. Vuoden 2012 aikana Kolumbiassa tapettiin kymmeniä ammattiyhdistysten jäseniä.

Väkivalta ja uhkaukset ay-aktiiveja vastaan jatkuvat, vaikka Kolumbian hallitus on julkisesti tuominnut hyökkäykset. Väkivallasta ovat pääasiassa vastuussa puolisotilaalliset ryhmät, joiden tiedetään toimineen myös yhteistyössä turvallisuusjoukkojen kanssa. Myös hallitusta vastustavat sissiryhmittymät syyllistyvät väkivaltaan ay-aktiiveja vastaan.

Rankaisemattomuus on yleistä. Vaikka joidenkin julkisuutta saaneiden ihmisoikeusloukkausten tutkinnoissa on edistytty, useimmat ay-aktiiveihin kohdistuneisiin hyökkäyksiin syyllistyneet välttävät edelleen vastuunsa.

Kolumbian hallituksen halutaan lunastavan lupauksensa

Kampanjan nettisivulla www.ay-oikeudet.fi maanantaina aukeava vetoomus on kohdistettu Kolumbian presidentti Juan Manuel Santosille. Vetoomuksessa vaaditaan, että Santos toteuttaa hallituksensa lupauksen estää ammatiyhdistysaktiiveihin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset.

- Mielestämme Kolumbian hallituksen tulee ryhtyä tehokkaampiin toimiin uhattujen ammattiyhdistysaktiivien ja ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi, heidän omien toiveidensa mukaisesti, SASKin viestintäpäällikkö (vt.) Aleksi Vienonen sanoo.

Vetoomuksessa vaaditaan maan hallitusta myös varmistamaan, että ammattiyhdistysaktiiveja ja ihmisoikeuspuolustajia vastaan tehdyt ihmisoikeusloukkaukset tutkitaan riippumattomasti ja perusteellisesti ja rikoksiin syyllistyneet tuodaan oikeuteen.

Vetoomuskampanja päättyy sunnuntaina 2. kesäkuuta.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita