Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Keskustasta ihmetellään: "Urpilainen sivuutti täysin eläkeuudistuksen"

 
-
Anu Vehviläinen. (Lehtikuva/Pekka Sakki)
Keskustan kansanedustaja, ex-ministeri Anu Vehviläisen mielestä hallituksen askelmerkit eläkeuudistuksen eteenpäin viemisestä ovat epäselvät.

Vehviläisen mielestä eduskunnassa tiistaina käydyn kehyskeskustelun perusteella on pakko kysyä, että mikä on hallituksen todellinen strategia ja linja uudistaa eläkejärjestelmää?

- Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa kansanedustaja Lenita Toivakka vakuutti, että elleivät työmarkkinajärjestöt saa aikaiseksi esitystä eläkeuudistuksesta, niin Kataisen hallitus itse tekee asiassa välttämättömät päätökset. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) puolestaan sanoi eduskunnassa, että hallitus aloittaa lakiesitysten valmistelun työmarkkinajärjestöjen esitysten jälkeen ja lopulliset päätökset esityksistä tekee seuraava eduskunta, Vehviläinen kertaa.

Sen sijaan hän ihmettelee, että SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sivuutti täysin eläkeuudistuksen ja sen valmistelun omissa puheenvuoroissaan eduskunnassa.

- Ilmeisesti eläkeuudistus ei ole hänelle tärkeä rakenteellinen uudistus, vaikka hän muutoin kovasti rakenneuudistusten tarpeesta työllisyysasteen nostamiseksi eilen puhuikin, Vehviläinen tulkitsee.

- Kokoomuksen kannanottojen jälkeen on kysyttävä SDP:ltä, että millaisiin toimiin ja millä aikataululla he ovat eläkeuudistuksen osalta valmiit, Vehviläinen perää.

- Urpilaisen SDP:n näkemys on ollut, etteivät he ole mukana hallituksessa, joka päättää eläkeiän nostosta. Voivatko demarit kuitenkin olla hallituksessa, joka valmistelee hallituksen esitykset eläkeiän nostosta? Kokoomuksen eilisen ryhmäpuheen perusteella lisäkysymys kuuluu, että voivatko sosialidemokraatit olla tekemässä päätöksiä eläkeuudistuksesta tässä hallituksessa, jos työmarkkinajärjestöt eivät tee pohjaesityksiä? Tätähän kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro eilen tarkoitti, Vehviläinen sanoo.

Vehviläisen mielestä vuoden 2015 eduskuntavaaleista on tulossa eläkeikävaalit.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita