Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Vihreiden Brax toivoo varapuhemies Joutsenlahden vaihtamista

 
-
tuija brax_09052012_lehtikuva_jarno_mela
Tuija Brax. (Lehtikuva/Jarno Mela)
Eduskunnan puhemiesneuvostoon kuuluva vihreiden kansanedustaja Tuija Brax arvostelee varapuhemies Anssi Joutsenlahden (ps.) toimintaa.

Entinen oikeusministeri Tuija Brax käsittelee blogissaan eduskunnan torstaista ja perjantaista hullunmyllyä, joka syntyi perussuomalaisten jarrutustoimista.

- Koskaan aiemmin en ole nähnyt tilannetta, jossa oppositiota edustava varapuhemies ei reagoi työjärjestykseen ylipäätään, saati esitä näkökulmia opposition toiveista. Nyt tätä passiivista viran päällä istumista on saatu seurata koko alkanut vaalikausi ja eilisen jälkeen on tullut aika puhua suoraan. Varapuhemies Anssi Joutsenlahti ei ole alkuunkaan aktiivinen toimija, Tuija Brax kirjoittaa.

Braxin mukaan torstaina puhemiesneuvostossa perussuomalaisten Timo Soini sai läpi tahtonsa siitä, että vakaussopimusta käsitellään parempana ajankohtana.

Puhemiesneuvosto päätti, että asian hyväksymisen tai hylkäämisen kannalta ratkaiseva toinen käsittely on maanantaina niin sanottuun prime time -aikaan.

- Puhemiesneuvoston jälkeen Soini kiitteli yhteistyöstä, Tuija Brax toteaa.

- Parin minuutin päästä kaikki oli toisin. Perussuomalaiset esittävät salissa jarrutuskeskustelun klassisia temppuja ja veivät äänestykseen asian pöydällepanon, mikä tarkoittaa, että he olivat syvästi tyytymättömiä varapuhemies Joutsenlahden ja puheenjohtaja Soinin hyväksymään työjärjestykseen, hän jatkaa.

Braxin mukaan "tässä ei ole mitään tolkkua". 

- Nyt heidän varapuhemiehensä ei tehnyt asiassa yhtään mitään ja heidän puheenjohtajansa taas hyvin selvästi ilmoitti olevansa tyytyväinen neuvottelemaansa lopputulokseen. Sen jälkeen ryhmän glögijuhlia viettänyt joukko kuitenkin toimi kuin he olisivat jokin eduskunnan hallinnon jyräämä pienpuolue.

Tuija Brax kysyykin, "olisiko opposition ja koko poliittisen keskustelun etu, jos opposition edustajaksi helmikuun äänestyksissä valittaisiin sellainen varapuhemies, joka pitää opposition oikeuksista kiinni ja jonka aktiivisuuteen ja osaamiseen voi luotta niin eduskunnan täysistunnon johtamisessa kuin Suomea ulkomailla edustettaessakin?".

Useat kansanedustajat ihmettelivät perjantaina eduskunnassa käytäväkeskusteluissa, ettei perussuomalaisten kansanedustajia vaikuta johtavan kukaan.

Torstain ja perjantain tapahtumiin puuttuu myös puhemies Eero Heinäluoma (sd.) Helsingin Sanomien haastattelussa.

Heinäluoman mukaan eduskunnassa ei pidä harrastaa kiusantekoa mihinkään suuntaan.

"On tärkeää, että eduskunnassa on yhteiset käsitykset toimintatavoista, ja ne haetaan yhteisesti puhemiesneuvostossa. Puhemiesneuvostossa on myös molempien oppositiopuolueiden edustus", Heinäluoma huomauttaa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita