Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Vasemmistonuoret: Kouluihin vaaditaan kilpaa lisää kuria, mutta mistä ongelmat johtuvat?

 
-
Li Andersson. (Lehtikuva/Kimmo Mäntylä)
Vasemmistonuoret on huolissaan koulurauhakeskustelun suunnasta. Järjestö hämmästelee keskustelua, jossa on viikkokaupalla keskitytty pääosin kurin lisäämisen vaatimiseen, yksittäistapauksen kommentointiin ja nuorten yleiseen tuomitsemiseen.

- Vielä hetki sitten kaikki olivat kovin huolissaan nuorten syrjäyttämisestä ja pahoinvoinnista. Nyt media ja poliittiset toimijat ovat lähteneet kilpaa vaatimaan lisää kuria ja sivuuttaneet täysin kysymyksen siitä, mistä ongelmat kouluissa johtuvat ja miten niihin puututaan, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson hämmästelee.

Järjestö suhtautuu vakavasti oppilaiden ja opettajien oikeuteen turvalliseen oppimis- ja työskentely-ympäristöön. Siksi on pohdittava ratkaisuja, jotka aidosti edistävät tätä. Ratkaisuksi Vasemmistonuoret
esittävät opetusryhmien pienentämistä, tuki- ja erityisopetushenkilökunnan lisäämistä sekä julkisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen parantamista.

- Keskustelussa on keskitytty vain opettajien oikeuksiin käyttää voimakeinoja ja unohdettu kokonaan muun henkilökunnan rooli koulurauhan edistämisessä. Myös oppilaiden oikeuksista voimankäyttötilanteissa on ollut kovin vähän puhetta, Andersson sanoo.

Vasemmistonuoret painottaa, että koulumaailma on jo nykyisellään hierarkkinen ja niin oppilaiden keskinäiset kuin opettajien ja oppilaiden väliset valtasuhteet synnyttävät helposti jännitteitä ja turhautumista. Niitä on pyrittävä purkamaan dialogilla ja vahvistamalla kouludemokratiaa eikä lisäämällä voimakeinoja.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita