Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Sisäministeri patistaa kehittämään päihdepalveluja nuorille ja lapsille

 
-
(Lehtikuva/Mikko Stig)
Nuorille ja lapsille pitäisi sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan kehittää nuorten mielekkäiksi kokemia matalan kynnyksen päihdepalveluja.

- Tällä hetkellä ei ole palveluja, joihin lapsi tai nuori voitaisiin ohjata, vaikka jo alaikäisellä voi olla vakavakin päihdeongelma siitä huolimatta, että lain mukaan heidän ei tulisi saada käyttöönsä alkoholia, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa nuoret harvoin itse tunnistavat ongelmansa. Alkoholin ongelmakäyttö liittyy kavereiden kanssa seurusteluun ja vapaa-ajan viettoon.

- Lapsille ja nuorille lähipiirin runsas päihteiden käyttö on erityisen vahingollista. Lapsi oppii päihteiden käyttöön liittyvät tavat ja asenteet perheeltään ja lähipiiriltään, ja huonot mallit siirtyvät sukupolvelta toiselle, totesi Räsänen keskiviikkona Päihdepalvelut 2013 –tapahtumassa Helsingissä.

Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että yhä harvempi lapsi ja nuori ei käytä lainkaan alkoholia. Haasteena on myös se, että erot lukiolaisten ja ammattikoululaisten välillä alkoholin käytön yleisyydessä ovat varsin suuria.

- Ammattikoulua käyvät käyttävät alkoholia selvästi useammin kuin lukiolaiset. Näyttäisikin siltä, että Suomen poikkeuksellisen suuret terveyserot, jotka ovat sidoksissa koulutukseen ja yhteiskunnalliseen asemaan, alkavat syntyä varsin varhaisessa vaiheessa, Räsänen totesi.

Alkoholihaittojen ennaltaehkäisyyn vaikuttaa ministerin mukaan suuresti alkoholin kulutuksen väheneminen. Käytön vähenemiseen taas vaikuttaa tutkimusten mukaan eniten kaksi asiaa: saatavuus ja hinta. Merkitystä on myös mainonnalla, johon ollaan näillä näkymin säätämässä uusia rajoituksia.

- Keskeistä on, että päihdeongelmia ennaltaehkäistään eikä päihteisiin liittyvää lainsäädäntöä ryhdytä miltään osin lieventämään. Tärkeää on myös, että alkoholiongelman kanssa kamppailevat ihmiset ja heidän läheisensä saavat tarvitsemansa avun, sanoi Räsänen.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita