Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kyrönjoella vedenpinta korkeimmalla tasolla 24 vuoteen

 
-
tulva ilmajoki timo aalto lehtikuva 180413
Pekka Mahlamäen pihalla Ilmajoki tavoitteli viime syksyn tulvarajaa. (Lehtikuva/Timo Aalto)
Suomen ympäristökeskuksen mukaan Kyrönjoen ja Loimijoen tulvatilanteen odotetaan helpottuvan viikonlopun aikana.

Kyrönjoella Ilmajoen ja Nikkolan kohdalla vedenpinta on ylittänyt viime lokakuun tulva-arvon 30 sentillä. 24 vuoden tulvahavaintojakson aikana veden pinta on nyt korkeimmillaan.

Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella useita rakennuksia on kastunut. Kastumisvaarassa on reilu 100 rakennusta, joista puolet on asuinrakennuksia. Jalasjärvellä useita teitä on suljettu, niiden joukossa valtatie 3 Jalasjärven kohdalla. Myös Kauhajoella tulvatilanne on pahentunut nopeasti.

Kyrönjoen tulvaa on pienennetty varastoimalla vettä tekojärviin ja päästämällä vettä tulvapenkereiden taakse. Lapuanjoella vedenpinta laski alle tulvarajan, kun vettä päästettiin pengerrysalueelle muutaman tunnin ajan.

Hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta arvioi lauantaina Ylelle antamassaan haastattelussa, että seuraavat tulvaongelmat saattavat syntyä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle. Ongelmia syntyy, mikäli Kalajoelle ja Pyhäjoelle pakkautuneet jääpadot lähtevät liikkeelle. Sama tilanne on myös Kiiminkijoessa Haukiputaan kohdalla.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita