Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Nuoret: EU ei ole mystinen mörkö

 
-
- Päätösten tekeminen EU:ssa ei ole mystinen mörkö, vaan ylikansallisten päätösten hyödyt pitää tunnistaa, sanoo EU:n tulevaisuutta pohtinut nuorisoryhmä.

Raporttinsa eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbille (kok.) perjantaina luovuttanut ryhmä katsoo, että eurovaaleissa pitää ottaa käyttöön koko unionin laajuiset ehdokaslistat. EU-verolla nuoret rahoittaisivat unionin laajuista yhteiskuntatakuuta ja unionin pitää vähentää päästöjään 40 prosentilla vuoteen 2020 mennessä, nuoret visioivat.

Valtioneuvoston kanslian helmikuussa asettaman ryhmän tehtävänä oli pohtia, miltä Euroopan unioni näyttää kahdenkymmenen vuoden kuluttua ja millainen rooli Suomella pitäisi olla. Ryhmä jakoi työnsä alaotsikoihin, jotka käsittelevät päätöksenteon demokraattisuutta, integraation syvyyttä, eurooppalaista identiteettiä, koulutusta, ekologisuutta, turvallisuutta, kulttuuria sekä kansainvälisiä kysymyksiä.

- Toivoin nuorilta rohkeita sekä villejä visioita ja sellaisia myös tuli. Tällainen on esimerkiksi nuorten vaatima yhteiskuntatakuu, joka rahoitettaisiin erillisellä EU-verolla. On ollut hienoa kuulla, miltä Eurooppa näyttää nuorten silmin, joista osa on syntynyt vasta sen jälkeen, kun Suomi liittyi EU:hun, Stubb kertoo.

Nuorisojärjestö Allianssin kokoamaan asiantuntijaryhmään kuului 26 taustoiltaan erilaisia nuorta eri puolilta Suomea. Ryhmän nuorin käy vielä peruskoulua, ja vanhimmat jäsenet valmistelevat jo väitöskirjojaan. Nuoret tapasivat kevään aikana kolme kertaa, kuulivat asiantuntijoita ja valmistelivat työnsä pääasiallisesti virtuaalisesti.

Ryhmän työ jaetaan ministereille, europarlamentaarikoille ja sidosryhmille. Sitä myös hyödynnetään hallituksen parhaillaan valmisteltavassa EU-selonteossa, joka luovutetaan vielä kevään aikana eduskunnalle.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita