Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Nordea: Italialla ei akuuttia rahoitusongelmaa

 
-
(AFP/Lehtikuva) 
Italialla ei ole akuuttia rahoitusongelmaa, vaikka se nosti kuluvan vuoden varainhankintatavoitettaan 20 miljardilla eurolla, Nordea Markets arvioi aamukatsauksessaan.

Lainanottoa lisättiin viisi prosenttiyksikköä, koska valtio pyrkii maksamaan velkojaan yrityksille. Nordean mukaan toimi tukee jonkin verran taloutta.

Italia laski liikkeelle alkuviikosta 4-vuotisen 17 miljardin euron vähittäissijoittajille suunnatun inflaatiolinkatun velkakirjan, joka kattaa jo lähes koko kasvaneen rahoitustarpeen.

Nordean mukaan vahva kotimainen kysyntä helpottaakin Italian rahoitustilannetta, mikäli markkinoiden epävarmuus syystä tai toisesta kasvaisi. Italia on jo saavuttanut vaihtotaseen tasapainon, eli yksityisen sektorin ylijäämät riittäisivät rahoittamaan valtiontalouden alijäämää.

Toistaiseksi epävarmuus ei ole juuri näkynyt Italian koroissa keskuspankkien löysän rahapolitiikan ansiosta. Italian 10-vuotinen korko on 4,3 prosentin tuntumassa käytyään vaalien jälkeen selvästi yli viidessä prosentissa. Viime kesän korkohuippuun 6,7 prosenttiin on matkaa.

Nordean arvion mukaan presidentin nopea valinta vahvistaisi euroa ja painaisi Italian korkoja. Uusi parlamentti ja alueiden edustajat äänestävät torstaina uudesta presidentistä, jonka täytyy auttaa hallituksen muodostamista tai määrätä uudet vaalit.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita