Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Sarvamaa pettynyt: Euroopan ympäristökeskus sai vastuuvapauden

 
-
Petri Sarvamaa. (Lehtikuva Markku Ulander)
EU-parlamentin suurimman ryhmän, keskustaoikeistolaisen EPP:n pääneuvottelija Petri Sarvamaa (kok.) on pettynyt, että parlamentti päätti myöntää EU:n ympäristökeskukselle EEA:lle vastuuvapauden vuodelta 2011.

- EU-virastot palvelevat kansalaisia ja päätöksentekoa monilla tasoilla. Jos on syytä epäillä, ettei ympäristökeskuksen toiminnassa ollut kaikki kunnossa vuonna 2011, olisi parlamentin täytynyt pitää huoli veronmaksajien varojen asiallisesta käytöstä, sanoo Sarvamaa.

EU:n petoksentorjuntavirasto OLAF tutkii EEA:n toimia ja tutkinta valmistuu lähiviikkojen aikana.

Euroopan parlamentin pääneuvottelija, liberaaliryhmän Gerben Jan Gerbrandy ei kuitenkaan pitänyt petostutkintaa oleellisena vastuuvapauden kannalta ja sai kantansa läpi parlamentissa sosialistien ja vihreiden tuella.

Euroopan parlamentti käsittelee vuosittain kaikkien EU:n toimielinten ja erillisvirastojen vastuuvapaudet. Erillisvirastojen vastuuvapauksista neuvotellut Sarvamaa näkee virastojen rahankäytön ja läpinäkyvyyden parantuneen tietyiltä osin, mutta korostaa valvonnan tärkeyttä.

- EU-virastojen budjettien toteutumissa oli vuonna 2011 edelleen keskimäärin lähes 4prosentin epätarkkuus. Tämä täytyy kitkeä kokonaan pois. Parlamentin budjettitarkastusvaliokunta on tässä työssä avainasemassa.

Suurimmat puutteet virastojen toiminnassa Sarvamaa näki ympäristökeskuksen lisäksi Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n mahdollisissa eturistiriidoissa. Parlamentti hyväksyi Sarvamaan muutosesityksen, jolla EFSA:a vaaditaan purkamaan tutkimustyössään siteet elintarviketeollisuuteen.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita