Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Katainen haluaa maltillista keskustelua EU:n tulevaisuudesta

 
-
kuvan_nimi
(Lehtikuva/Kimmo Mäntylä)
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kiitteli tiistaina mahdollisuudesta tulla Euroopan parlamenttiin kertomaan näkemyksiään Euroopan tulevaisuudesta ja samalla kuulla eri edustajilta ja ryhmilta heidän näkemyksiään. Hän kertoi pitävänsä tällaista yhteistyötä erittäin tärkeänä.


Katainen piti aamupäivällä parlamentissa puheen, jossa hän linjasi näkemyksiään Euroopan unionin tulevaisuudesta ja reilusta integraatiosta.

- Meidän täytyy löytää tapoja tehdä yhteistyötä, käytännönläheisiä tapoja, Katainen sanoi lehdistötilaisuudessaan tiistaina Strasbourgissa.

Hän kertoi nauttineensa parlamentin istunnosta. Useat erilaiset näkemykset muistuttivat häntä keskusteluista, joita hänen omassa hallituksessaan on käyty.

Kataisen mukaan hänen ajatuksenaan on, että maltillisina eurooppalaisina itseään pitävien, integraatiota kannattavien ihmisten pitäisi johtaa keskustelua. Nyt keskustelussa ovat liikaa esillä ääripäät.

Hän sanoi, ettei ole kovin kiinnostunut puhumaan siitä, onko hän federalisti vai ei. Sen sijaan hän haluaa kehitellä ajatuksia siitä, mitä pitäisi pyrkiä muuttamaan integraation reiluuden vahvistamiseksi.

Kataisen mukaan me tarvitsemme enemmän sekä Eurooppaa että kansallista vastuuta. Jos kilpailukyky puuttuu jostain maasta, niin siitä on vastuussa maan kansallinen hallitus.

Uskoa unkarilaisten yhteistyöhaluun

Unkarin viimeiset lakimuutokset ovat herättäneet huolta muissa jäsenmaissa. Katainen kertoi odottelevansa mielenkiinnolla komission ja neuvoston arviota maassa tapahtuneista käänteistä.

Katainen kertoi kuitenkin olevansa aika lailla vakuuttunut siitä, että Unkarin hallitus ja pääministeri Viktor Orbán haluavat tehdä komission kanssa tiivistä yhteistyötä.

Hän muistutti, että kyse on arvojen unionista. Sellaiseen tilanteeseen ei ole varaa, että oikeusvaltion periaatetta lähdetään sisältäpäin vesittämään.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita