Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"Mikään Euroopan maa ei ole immuuni talouskriisille"

 
-
(Lehtikuva)
Euroopan talouskriisi ei kohdistu ainoastaan etelän kriisimaihin, vaan se aiheuttaa taloudellisia, poliittisia ja sosiaalisia ongelmia kaikille Euroopan valtioille, arvioi Eurooppa-Tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

- Kukaan ei ole suojassa tältä talouskriisiltä. Mikään maa ei ole sille immuuni, Aunesluoma sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Portugali joutui viime viikon lopulla hankalaan tilanteeseen maan perustuslakituomioistuimen tyrmättyä pääministeri Pedro Passos Coelhon johtaman hallituksen esittämät julkisen sektorin palkanalennukset ja eläkeleikkaukset.

Hallituksen on nyt etsittävä uusia keinoja leikata sosiaali-, terveys- ja koulutusmenoja voidakseen täyttää tukilainan edellyttämät julkisen talouden säästöt.

- Tässä nähdään se, kuinka näillä säästöillä on eri puolilla Eurooppaa erilaisia rajoitteita. Ne voivat olla poliittisia, sosiaalisia, taloudellisia ja myös oikeudellisia, Aunesluoma totesi.

Seuraavan EU:n pelastuspaketin arvellaan suuntautuvan Sloveniaan jonka yleinen taloustilanne on heikentynyt voimakkaasti. Sloveniassa riskilainat kuormittavat pankkeja, ja ne ovat pääomituksen tarpeessa.

- EU-tasolla ollaan koko ajan kriisinhallinnassa tapahtumien jäljessä. Juuri, kun saadaan yksi asia hoidettua, toinen ongelma alkaa kaatua niskaan.

Aunesluoma pitää todennäköisenä, että uusia avunpyyntöjä tulee tulevaisuudessa lisää.

Ranskalla on tällä hetkellä ongelmia toimintakyvyttömän hallituksen ja epäsuositun presidentin vuoksi. Varsinkin viimeaikaiset taloudelliset ja poliittiset skandaalit ovat vaikeuttaneet asioiden hoitamista.

- Hallituksella on vaikeuksia viedä läpi sitä hallitusohjelmaa, joka hallituksella alun perin oli.

Ranskalla on myös samanlaisia rakenteellisia ongelmia kuin muualla Euroopassa. Ranskan työmarkkinoilla ei ole tarpeeksi joustoa, julkinen sektori on paisunut liian suureksi ja eläkeikää pitäisi korottaa.

- Ongelmat ovat samantyyppisiä kuin muualla, mutta eivät niin kärjistyneitä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita