Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Valtiovarainministerit keskustelevat Dublinissa pankkiunionista ja Kyproksen ohjelmasta

 
-
EU-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat kokoontuvat epäviralliseen Ecofin-neuvoston kokoukseen Dubliniin perjantaina ja lauantaina.

Euroryhmä keskustelee perjantaina muun muassa Kyproksen sopeutusohjelman yksityiskohdista sekä Kreikasta, Portugalista ja Irlannista.

Portugali ja Irlanti ovat pyytäneet EU-mailta myönnettyjen tukilainojen laina-aikojen pidentämistä, jotta maat voisivat palata pysyvästi velkakirjamarkkinoille.

Epävirallisessa Ecofin-neuvostossa ovat aluksi esillä EU:n talousnäkymät ja sitten keskustellaan tulevasta pankkiunionista.

Pankkiunioni tulisi käsittämään ainakin yhteisen pankkivalvontamekanismin ja kriisinhallintajärjestelmän. Valvontamekanismista neuvosto saavutti yhteisen yleisnäkemyksen joulukuussa.

Valtiovarainministeriön mukaan Suomi suhtautuu myönteisesti pankkiunionin kehittämiseen. Suomi korostaa, että pankkikriisien ratkaisun tulee pankkiunionissa perustua veronmaksajien myöntämän pääomatuen sijaan sijoittajavastuun ja toimialan vastuun toteuttamiseen.

Tämä tavoite on ministeriön mukaan myös keskeinen pankkien ja valtioiden negatiivisen kohtalonyhteyden katkaisemiseksi. Lisäksi Suomi pitää tärkeänä, että pankkiunioniin liittyvien eri ehdotusten vaikutuksia arvioidaan yhtenä kokonaisuutena.

Suomea kokouksessa edustavat valtiovarainmiisteri Jutta Urpilainen (sd.) ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita