Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Unioniin liittyvän Kroatian EU-vaalit ovat oikeiston ja sosialistien kisa

 
-
Kroatia äänesti EU-jäsenyydestä tammikuussa 2012. (AFP/Lehtikuva)
Euroopan unioniin heinäkuun alussa liittyvä Kroatia järjestää Euroopan parlamentinvaalit sunnuntaina. Ykkösteemat eivät ehkä yllätä, ne ovat talous ja työttömyys.

Tulevaa EU:n 28:tta, noin 4,3 miljoonan asukkaan jäsenmaata vaivaavat kaikki samat pulmat kuin muitakin Etelä-Euroopan pahimpia ongelmamaita eli suuri budjettivaje, alati kasvava julkinen velka, kilpailukyvyn ja investointien puute sekä olematon talouskasvu. Luottoluokituslaitos Standard & Poor's pudotti Kroatian viime joulukuussa roskalainaluokkaan.

Työttömyydessä Kroatian päihittävät vain ongelmamaat Kreikka ja Espanja. EU:n tilastoviranomaisen mukaan Kroatian työttömyysprosentti oli helmikuussa 18,7. Nuorisotyöttömyys on niin ikään huikeassa 40 prosentissa. Maan bruttokansantuote putosi viime vuonna 2 prosenttia ja tämän vuoden arvio on -0,4 prosenttia. Kroatia on ollut taantumassa vuodesta 2009 lähtien.

Euroopan parlamentin suurimman poliittisen ryhmän, Euroopan kansanpuolue EPP:n parlamenttiryhmän johto on parhaillaan Kroatiassa antamassa taustatukea maan kristillisdemokraattiselle HDZ-puolueen muovaamalle vaaliliitolle.

Oppositiossa olevan HDZ:n puheenjohtaja Tomislav Karamarko syytti Dubrovnikissa torstaina istuvaa sosialistihallitusta näköalattomuudesta, mitä Kroatian taloudelle pitäisi tehdä kasvun aikaansaamiseksi. Hänen mukaansa hallitus on keskittänyt tarmonsa vain säästöihin ja leikkauksiin.

Hän peräsi pankkisysteemin remonttia, investointeja ja uusien työpaikkojen luomista. Karamarko huomautti, että muun muassa sosialistihallituksen veronkorotukset vain ajavat ulkomaisia investoijia pois maasta ja tekevät kotimaiset investoijat entistäkin varovaisemmiksi. Vuonna 2009 investoinnit Kroatiaan romahtivat, eivätkä ole lähteneet nousuun vieläkään.

EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja, ranskalainen Joseph Daul säesti Karamarkoa toteamalla, että ensin pitää rakentaa vahva talous, ja vasta sitten ryhtyä rakentamaan ja jakamaan sosiaalista hyvää.

- Sosialistit tekevät juuri päinvastoin ja siitä on seurannut budjettivajeita ja velkaantumista useissa Euroopan maissa, hän sanoi eurokriisiin viitaten.

Daul varoitti, että eurokriisistä on otettava opiksi:
- Ei pidä syödä enemmän kuin tienaa, hän sanoi.

HDZ saanee viisi paikkaa

Kroatian kaksitoista europarlamentaarikkoa valitaan jäljellä olevaksi vaalikaudeksi, eli ensi vuoden toukokuuhun saakka. HDZ:n vetämän keskustaoikeistolaisen vaaliliiton tavoitteena on saada 5-6 paikkaa.

Maanantaina Kroatian päätelevisiokanava HRT:n julkaiseman mielipidemittauksen mukaan tavoite on käden ulottuvilla. HDZ:n vaaliliittoa ilmoitti kannattavansa 22,2 prosenttia haastatelluista. Jos kannatus realisoituisi uurnilla, sillä heltiäisi viisi paikkaa.

Sosialidemokraattisen hallituspuolue SDP:n vaaliliiton kannatus mittauksessa oli 29,5 prosenttia, jolla saisi kuusi paikkaa. Vasemmistopopulistiselle Työväenpuolueelle mitattiin 7,5 prosentin kannatus, jolla se saisi yhden mepin europarlamenttiin. Epävarmojen äänestäjien määrä mittauksessa oli peräti noin 40 prosenttia.

Äänestysprosentista ei ehkä ole tulossa kovin korkeaa. Kansanäänestyksestä Kroatian EU-jäsenyydestä innostui vain 43,5 äänioikeutetuista. Jäsenyyden kannattajat voittivat prosentein 66,3puolesta ja 33,1 vastaan.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita