Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Portugali nousi uudelleen eurojohtajien päänsäryksi

 
-
Eurojohtajat ehättivät tuskin vetää henkeä Kyproksen tukisopimuksen jälkeen, kun Portugali on uusissa vaikeuksissa 87 miljardin euron tukipakettinsa ehtojen täyttämisessä.

Portugali joutui viime viikon lopulla hankalaan tilanteeseen maan perustuslakituomioistuimen tyrmättyä pääministeri Pedro Passos Coelhon johtaman hallituksen esittämät julkisen sektorin palkanalennukset ja eläkeleikkaukset.

Sunnuntai-illan puheessaan Coelho sanoi hallituksensa tekevän kuitenkin kaikkensa, ettei se joutuisi pyytämään toista tukilainaa euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Hän myös vakuutti hallituksensa sitoutumista nykysiin lainaehtoihin.

Hänen mukaansa tuomioistuimen päätös tarkoittaa sitä, että hallituksen on nyt etsittävä uusia keinoja leikata sosiaali-, terveys- ja koulutusmenoja voidakseen täyttää tukilainan edellyttämät julkisen talouden säästöt. Coelho sanoi jo antaneensa ministereilleen kehotuksen leikata menoja veronkorotusten välttämiseksi.

EU:n komisson lausunnon mukaan kaikki poikkeamat tukilainan ehdoista tai niiden uudelleen neuvotteleminen tekisi tyhjäksi portugalilaisten tähänastiset ponnistelut. Saksan valtiovarainministetri Wolfgang Scheuble kehotti baijerilaisen radioaseman haastattelussa Portugalia etsimään uusia säästöjä.

Hänen mukaansa Portugali on toistaiseksi edistynyt hyvin yrityksessään palata takaisin lainamarkkinoille. Portugalin hallituksen tarkoituksena on ollut huutokaupata lainasijoittajille 10-vuotista valtionlainaansa lähiaikoina. Nyt markkinoille paluu viivästynee epämääräiseen tulevaisuueen.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan hallituksen suunnittelemat julkisen sektorin työntekijöiden palkanalennukset ja eläkeleikkaukset ovat perustuslain vastaisia. Niillä hallitus aikoi säästäää vuositasolla noin 1,3 miljadia euroa eli lähes neljänneksen julkisen talouden tämän vuoden sopeutustarpeesta.

Hallituksen mukaan tuomioistuimen viimeviikkoinen päätös vaikeuttaa vakavasti tukilainapaketin ehtojen ja budjettitavoitteiden saavuttamista.

Perustuslakituomioistuimen päätös oli kova isku myös eurojohtajille, jotka ovat pitäneet Portugalia avustettavien kriisimaiden toisena mallioppilaana Irlannin ohella. Pelkona on, että tuomioistuimen kannan myötä Portugalin hallitus menettää kanaslaisten toistaiseksi melko laajan tuen vyönkiristyspolitiikalleen.

Tämä taas saisi sijoittajat korottamaan valtionlainojen tuottovaatimustaan ja ennen pitkää lainakorot nousisivat yli kestämättömänä pidetyn 7 prosentin. Portugalin 10 vuoden lainan markkinakorko nousi maanantaiaamuna neljän kuukauden huippuunsa 6,5 prosenttiin.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita