Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"Euroalueen talletussektori on täysi vitsi"

 
-
Bank of Cypruksen konttori Lontoossa. (AFP/Lehtikuva)
Entinen huippuanalyytikko pitää euroalueen talletussektoria ja eurooppalaisten pankkien tiedottamista vitsinä.

Luottoluokittaja Moody'sin entisen varajohtajan Christopher Mahoneyn mukaan eurooppalaisten tallettajien on mahdotonta tietää, mihin he voivat rahansa kantaa, koska pankit eivät anna todenmukaista tietoa taloustilanteistaan.

- Euroalueen "talletuskurissa" on yksi ongelma. Eurooppalaisten pankkien talletuspuoli ja tiedottaminen ovat täysi vitsi, Mahoney kirjoittaa asiantuntijakirjoituksia julkaisevalla Project Syndicate -sivustolla.

Mahoneyn mukaan eurooppalaisten pankkien luottokelpoisuudella on hyvin vähän tekemistä sen kanssa, mitä pankit kertovat tilanteestaan julkisuuteen.

- Molemmat nyt romahtaneista kyproslaispankeista olivat viimeisten selvitystensä mukaan vakavaraisia. Ne myös läpäisivät Euroopan pankkiviranomaisen stressitestin vuonna 2011, Mahoney täräyttää.

Mahoney huomauttaa, ettei yksikään viime vuosien tukitoimilla pelastetuista kriisipankeista myöntänyt olevansa pulassa ennen kuin joutui painumaan hattu kourassa veronmaksajien kukkaroille.

- Näihin aikoihin huhupuheet olivat virallista tietoa parempi lähde pankkien tilanteesta, Mahoney veistelee.

35 vuotta analyyttikkona työskennellyt Mahoney muistuttaa, ettei edes Moody'sin kaltaisiin luottoluokittajiin voi luottaa.

- Moody's ja muut luottoluokittajat joutuvat pelaamaan samoilla epäluotettavilla tiedoilla, joita pankit jakavat muillekin, Mahoney sanoo.

Mahoneyn mukaan Kyproksen tilanteen ratkaisu on tehnyt euroalueen talletuksista sijoituksia. Tämä taas puolestaan tarkoittaa, että tallettajien olisi sijoittajina pystyttävä tekemään oikeisiin tietoihin perustuvia päätöksiä siitä, mihin rahansa laittavat.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita