Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

EU:n kantaväestö elää tuilla maahanmuuttajia useammin

 
-
Suomi kuuluu niihin harvoihin EU-maihin, joissa maahanmuuttaja päätyy vastaanottamaan yhteiskunnan tukia muita todennäköisemmin. (Lehtikuva/Sari Gustafsson)
Uuden tutkimuksen mukaan EU-alueelle saapuvat maahanmuuttajat päätyvät elämään sosiaaliturvan varassa kantaväestöä harvemmin, Guardian -lehti kertoo.

Työttömyystukia ja maahanmuttoa EU-alueella selvittäneen tutkimuksen mukaan, tukien määrällä ei ole juuri minkäänlaista yhteneväisyyttä maahanmuuton kanssa.

Tutkimuksessa paljastui, että EU:n ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat päätyvät kuitenkin kantaväestöä harvemmin kortistoon.

Kun kaikki tuet otetaan huomioon, maahanmuuttajat elävät sosiaaliturvan varassa kantaväestöä useammin vain seitsemässä EU-maassa. Jos taas tarkastellaan pelkkää työttömyystukea, on kantaväestö maahanmuuttajia todennäköisemmin saajapuolella kaikissa EU-maissa.

Suomi kuuluu niihin harvoihin maihin, joissa maahanmuuttajat saavat tukia suhteessa kantaväestöä enemmän silloin kuin tarkastellaan koko sosiaaliturvaa.

Tutkimuksen tulokset haastavat vanhan käsityksen niin kutsutusta sosiaaliturvamagneetista. Aiemmin on uskottu, että maiden panostus sosiaaliturvaan korreloisi suoraan maahanmuuton kanssa, tehden korkean sosiaaliturvan maista muita houkuttelevampia kohteita maahanmuuttajille.

Tutkimuksen mukaan sosiaaliturva ei kuitenkaan juurikaan vauhdita maahanmuuttoa. Tärkeämpiä tekijöitä ovat muun muassa kielitekijät ja sopivan työn löytyminen.

Tutkimus on määrä julkaista International Journal of Manpower -lehdessä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita