Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"Kyproksen tukitoimilla vakautetaan EU:n uskottavuutta"

 
-


Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitoksen professorin Jussi Jauhiaisen mukaan EU:n myöntämät tukipaketit perustuvat myös maantieteellisiin tekijöihin.

Jussi Jauhiaisen mukaan EU on kansainvälinen organisaatio, jonka toiminta keskittyy muun muassa talouden sekä sisä- ja ulkopolitiikan sektoreille.

- Siinä mielessä EU on organisaationa geopoliittinen. Kaikki tukipäätökset, jotka EU:ssa tehdään, kytkeytyvät tavalla tai toisella geopolitiikkaan, Jussi Jauhiainen sanoo Verkkouutisille.

Geopolitiikalla tarkoitetaan maantieteellisten tekijöiden vaikutusta kansainväliseen politiikkaan ja suhteisiin.

Se, millä perusteilla eri tukipäätökset myönnetään eri maille, on Jauhiaisen mielestä kuitenkin tulkinnallinen kysymys.

EU:ssa on hänen mukaansa erilaisia poliittisia ja taloudellisia toimijoita, joilla on erilaisia näkökulmia tukipaketteihin.

Tällä tavalla Kyproksen maanantaina päätetty tukipaketti saattoi osittain perustua maan maantieteelliseen asemaan Välimeren perukoilla Turkin ja Lähi-idän naapurina tai venäläisen rahan suureen määrään kyproslaisissa pankeissa.

- Kyproksen saamasta tukipaketista voidaan tehdä erilaisia tulkintoja. Lopulta nämä tukitoimet liittyvät kuitenkin Euroopan talouden vakauttamiseen, Jauhiainen toteaa.

Hänen mielestään Kyproksen tukitoimilla pyritään ennen kaikkea vakauttamaan EU:n uskottavuutta toimivana organisaationa.

- Jos EU on uskottava kansainvälinen toimija, sillä on kyky toimia sekä kansainvälisessä taloudessa että politiikassa ja sillä on enemmän painoarvoa monenlaisissa maailman asioissa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita