Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Stubb maanittelee Wahlroosia mukaan tapaamaan meppejä

 
-
Alexander Stubb. (Lehtikuva/Jarno Mela)
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ei allekirjoita liike-elämän vaikuttaja Björn Wahlroosin vertausta, jonka mukaan Euroopan parlamentti muistuttaa teiniliiton vuosikokousta.

- Minusta Nalle on väärässä, Stubb sanoo blogissaan ja esittää väitteensä tueksi useita perusteluja.

Euroopan parlamentin valta on Stubbin mielestä kasvanut hänen omasta meppiajastaan (2004-2008) Lissabonin sopimuksen hyväksymisen (v. 2009) myötä.

- Parlamentti on nykyisin jäsenmaiden hallituksista koostuvan neuvoston kanssa tasavertainen lainsäätäjä lähes kaikilla politiikan aloilla. Parlamentti ei kuitenkaan päätä yksin asioista, vaan komission esitysten pohjalta yhdessä neuvoston kanssa. Komission tehtävä on valvoa lainsäädännön täytäntöönpanoa jäsenmaissa, Stubb sanoo.

Hän myöntää, että osa Wahlroosin ongelmallisiksi kokemista kysymyksistä, kuten esimerkiksi pankkiirien bonuskatot, ovat tulossa eurooppalaiseen lainsäädäntöön Euroopan parlamentin vaatimuksesta.

- Ne eivät kuitenkaan tule sinne ilman jäsenmaiden eli neuvoston hyväksyntää, Stubb huomauttaa.

Osa kritisoiduista asioista taas on lähtöisin muualta kuin parlamentista. Niihin lukeutuu muun muassa rikkidirektiivin pohjana olevat laivojen päästörajat, joista päätettiin kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n kokouksessa.

Stubbin mielestä on myös virheellistä sanoa, ettei EU:ssa noudatettaisi parlamentarismia.

- Euroopan parlamentti valitsee komission puheenjohtajan Eurooppa-neuvoston esityksestä, kuulee komissaariehdokkaita ja hyväksyy komissaarikollegion. Parlamentti voi myös esittää epäluottamuslauseen komissiolle sen toimikauden aikana ja kaataa sen, hän erittelee.

Wahlroosin väitteen, ettei EU-parlamentissa tarvitse olla lojaali puolueen johtoa tai komissiota kohtaan, Stubb kumoaa huomauttamalla, ettei se pidä paikkaansa maissa, joissa on käytössä listavaalijärjestelmä.

- Niissä puoluejohdolla tai puolueen jäsenäänestyksellä on käytännössä mahdollisuus päättää parlamenttiin pääsevien meppien järjestys, ja se johtaa joskus liiankin lojaaliin asenteeseen omaa puoluejohtoa kohtaan, Stubb mainitsee.

Euroopan parlamentista on hänen mielestään kehittynyt vuosien myötä vakavasti otettava lainsäätäjä, joka meidän suomalaistenkin kannattaa ottaa vakavasti.

- Nalle, olet tervetullut mukaan, kun seuraavan kerran käyn meppejä tapaamassa, Stubb maanittelee.Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita