Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kyproksen pankkikriisissä tallettajastakin tuli sijoittaja

 
-
Kyproksen suurin pankki pääomitetaan pääasiassa suurten talletusten leikkauksilla (AFP/Lehtikuva)
Kyproksen tukilainapaketissa sijoittajavastuu toteutuu rankimman mukaan. Muiden pankkisijoitusten puutteessa suurista talletuksistakin tuli omistukseen verrattavia sijoituksia.

Kyproksen tukipaketissa palattiin varhain maanantaiaamuna lähtöruutuun. Lähes 12 tunnin vääntämisen jälkeen saarivaltion toiseksi suurin pankki Laiki ajetaan alas, mutta alle 100 000 euron talletukset jätetään rauhaan.

Kyproksen ja sen rahoittajatroikan (euromaat, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) neuvottelijoiden sopimuksessa saarivaltio saa euromaiden ja IMF:n myöntämän 10 miljardin tukilainan ja Laikia lukuun ottamatta EKP jatkaa Kyproksen pankkien hätärahoitusta.

Lainan myöntää Euroopan vakausmekanismin (EVM) hallintoneuvosto yksimielisellä päätöksellään. Neuvosto koostuu euromaiden valtiovarainministereistä, jotka siis ovat jo periaatteessa lainan hyväksyneet. Rahat tukilainaa varten EVM lainaa velkakirjamarkkinoilta, eikä Suomenkaan tarvitse ottaa sitä varten uutta lainaa tai myöntää uusia takauksia.

Euromaiden tiedotteen mukaan EVM päättää sopimuksen muodollisesta hyväksymisestä kolmen viikon kuluessa. Sen jälkeen tukipaketti tulee euromaiden käsittelyyn. Suomessa asiasta päättää eduskunnan suuri valiokunta.

Kyproksen parlamentilta uusia päätöksiä ei enää tarvittu, koska se päätti jo viikonloppuna pankkien saneerauslaista eikä EU:n talletussuojan piiriin kuuluvia talletuksia (alle 100 000 euroa) leikata uudessa sopimuksessa.

Pankkisektori laihtuu normaaliksi

Tukilainan ehtojen mukaan Kyproksen ylisuuri pankkisektori – 7-8 kertaa bruttokansantuote – kutistetaan EU-maiden keskimääräiselle tasolle eli kaksin-kolminkertaiseksi maan BKT:hen verrattuna vuoteen 2018 mennessä. Aika paljon pankkikapasiteettia katoaa jo Laikin likvidoinnissa, sillä sen ja Kyproksen suurimman pankin, Bank of Cyprusin (BoC) osuus esimerkiksi kaikista talletuksista on noin puolet.

Merkittävää on, että 10 miljardin euron tukilainaa ei käytetä lainkaan myös rapakunnossa olevan BoC-pankin pääomittamiseen, vaan rahat otetaan vaihtamalla osake- ja joukkolainaomistukset sekä riittävä määrä yli 100 000 euron talletuksista pankin pääomaksi. Nämä talletukset jäädytetään, kunnes pääomitus on tehty ja pankin vakavaraisuussuhde varmistettu vähintään 9 prosentiksi.

Saneerauksessa BoC ottaa vastuulleen myös Laikin yhdeksän miljardin euroon nousevan hätärahoitusvelan, jota Kyproksen keskustapankki on sille EKP:n luvalla jakanut likviditeetin turvaamiseksi.

Todellinen "talletuskato" uhkaa

Järjestelyssä Laiki pilkotaan niin, että sen noin 4,2 miljardin euron arvoiset yli 100 000 euron talletukset siirretään roskapankkiin, joka ajetaan aikaa myöten alas. Tämä tarkoittaa sitä, että talletuspääomia ei ehkä koskaan makseta täysimääräisesti takaisin.

Troikan mukaan nämä talletukset ovat rinnastettavissa sijoituksiin, joita voidaan pankin maksukyvyttömyydessä kohdella samalla tavalla kuin osake- ja velkakirjalainaomistuksiakin. Suuria talltuksia oli leikattava, koska osake- ja velkakirjasijoitukset muodostivat vain pienen osan Kyproksen pankkien varainhakinnasta.

Ennen kokematonta on myös, se että suoraan liikkeeseen laskusta pankkien joukkovelkakirjoja merkinneiden ns. seniorisijoittajien sijoituksia leikataan periaatteessa nollaan saakka. Tähän saakka tappioita ovat kärsineet vain jälkimarkkinoilta velkakirjoja ostaneet juniorisijoittajat.

Laikiin jäävät alle 100 000 euron talletukset siirretään BoC-pankkiin, jonka yli 100 000 euron talletuksia käytetään pankin pääomittamiseen, mikä tarkoittaa kymmenien prosenttien pääomamenetyksiä pankin isoille tallettajille.

Tämän lisäksi Kyproksen on otettava käyttöön talletusten lähdevero ja ryhdyttävä julkisen taloutensa sopeutustoimiin, rakenteellisiiin uudistuksiin ja valtionyhtiöiden yksityistämiseen. Yhtiöverokanta on nostettava nykyisestä 5 prosentista 12,5 prosenttiin.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita