Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"EU:n jäsenvaltioiden kannettava vastuunsa kasvun aikaansaamiseksi"

 
-
saariselka johtajat 240313 compic kimmo brandt
Saariselän tapaamisen eurooppalaiset huippupäättäjät tiedotustilaisuudessa. (Compic/Kimmo Brandt)
Eurooppa-vaikuttajien tapaamisessa Saariselällä pohdittiin muun muassa talouskasvun ja työpaikkojen luomista, Kyproksen kriisin ratkaisemista ja yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämistä.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) viikonloppuna isännöimien keskustelujen aiheena Saariselällä oli Euroopan tulevaisuus.

- Meidän on syvennettävä sisämarkkinoitamme ja niiden toimintaa. Esimerkiksi digitaaliset sisämarkkinat, joita Euroopassa ei vielä ole, tarjoavat mahdollisuuksia paremmin toimivalle Euroopalle ja talouskasvulle, Jyrki Katainen sanoi toimittajille tapaamisen yhteenvetotilaisuudessa sunnuntaina.

Katainen korosti, että Euroopassa tarvitaan vapaakauppaa ja sitä on pyrittävä edistämään entisestään.

- Tarvitsemme vapaampaa kaupankäyntiä maailmanlaajuisesti. Tarvitsemme vapaakauppasopimuksen Yhdysvaltojen ja EU:n välille.

EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan saralla on Kataisen mukaan yhä paljon tehtävää.

- Maailmanjärjestyksen muuttuessa eurooppalaisten on otettava suurempi rooli oman turvallisuutensa ylläpitämisessä. Tarvitsemme myös yhden äänen EU:n turvallisuuspoliittisia asioita käsiteltäessä.

Katainen muistutti, että EU:ta on muutettu jo huomattavasti ja unionilla on nykyään tiukemmat säännökset.

- Nyt kyse on enää niiden toimeenpanemisesta. Mielestäni EU:ssa ei ole tarvetta aloittaa uusia rakenteellisia muutoksia. Meidän pitää noudattaa uusia, yhteisiä säännöksiämme. Muuten meillä ei ole hyvin toimivaa demokratiaa Euroopassa.

"Konkreettisia toimenpiteitä"

Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidtin mukaan EU:n jäsenvaltioilla on suuri vastuu talouskasvun ja työpaikkojen luomisessa.

- Tämä vastuu on otettava vastaan. Emme halua joutua tilanteeseen, jossa Eurooppaa syytetään kyvyttömyydestä ratkoa ongelmiaan. Euroopan on tehtävä oma osuutensa, Thorning-Schmidt totesi.

- Meillä on strategia, jossa keskitymme nuoriin. Jäsenvaltioiden on kannettava oma vastuunsa uudistusten tekemiseksi, talouksiensa vakauttamiseksi ja kasvun aikaansaamiseksi.

Irlannin eurooppaministeri Lucinda Creighton komppasi Thorning-Schmidtä ja korosti, että EU:lla on toimiva ja vahvistettu suunnitelma akuutteja ongelmia varten.

- Jäsenvaltioiden vastuulla on nyt näyttää, että EU kykenee konkreettisiin toimenpiteisiin kansalaisten hyväksi sekä eurooppalaisella että kansallisella tasolla.

Creighton painotti, että uudistukset vaativat radikaaleja työmarkkinauudistuksia monissa jäsenmaissa.

- Meidän pitää kyetä toimeenpanemaan näitä uudistuksia. Tähän ei ole olemassa mitään taikatemppuja.

"Kyproksen kriisiin löytyy ratkaisu"

Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis ei usko Kyproksen pankkikriisin aiheuttavan vakavia ongelmia EU:lle tai euroalueelle.

- Kyproksen osuus koko euroalueen taloudesta on alle puoli prosenttia. Kriisi aiheuttaa ongelmia Kyprokselle itselleen, mikäli ongelmaa ei ratkaista, Dombrovskis arvioi.

- Neuvottelut Kyproksen tilanteen ratkaisemiseksi on käynnissä, ja näyttää siltä, että edistystä on tapahtunut ja kansainvälisen apupaketista päästään sopuun.

Dombrovskisksen mukaan apupaketin perusrunko tulee todennäköisesti olemaan sama kuin alkuperäisessä paketissa.

- Paketin suuruus on 10 miljardia euroa, josta Kyproksen on kerättävä 5,8 miljardia euroa. Tämä olisi tarkoitus kerätä kertaluontoisilla talletusveroilla, jotka kohdistettaisiin viimeisempien uutisten mukaan yli 100 000 euroa käsittäviin talletuksiin.

Stubb lisäsi, että EU ja euromaat pyrkivät siirtymään pois pelastuspaketteja tarjoavasta toiminnasta kohti tilannetta, jossa pankkien ja valtioiden välinen kiinteä yhteys katkaistaan.

- Tämä on se viesti, joka on lähetetty Kyproksen pelastuspaketin kohdalla. Kyproksen tilanteen ratkaiseminen on ollut vaikeaa, mutta uskomme, että tilanteeseen löytyy ratkaisu, Stubb sanoi.

Yhteistyötä Naton kanssa

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilveksen mukaan EU:n on harkittava uudelleen yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkansa toimivuutta.

- Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Robert Gates sanoi jo kaksi vuotta sitten, että Yhdysvallat ei jatka Naton kustannusten rahoittamista 75 prosentin osuudellaan, Ilves sanoi.

- Eurooppalaisten Nato-maiden pitäisi ymmärtää, että tämä ei ole kestävä kehityssuunta.

Ilves haluaisikin nähdä enemmän tiiviimpää yhteistyötä EU:n ja Naton välillä.

- Nyt EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka ja Naton doktriinit asettuvat osittain päällekkäin. Lisäksi joko EU:n tai Naton yksittäiset jäsenvaltiot estävät usein mahdollisen yhteistyön syventämisen.

Hänen mukaansa EU:n ja Naton pitäisi aloittaa pitkän aikavälin neuvottelut tehostaaksensa yhteistyötä.

- Meidän on vakavasti harkittava tätä, koska muuten olemme maailmassa, jossa muilla globaaleilla mahdeilla on kyky projisoida voimaansa ja meillä ei.

saariselka eurtap_vnk_eero_kuosmanen480
Vasemmalta oikealle: Kroatian pääministeri Zoran Milanovic, Irlannin eurooppaministeri Lucinda Creighton, Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, pääministeri Jyrki Katainen, Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, Turkin varapääministeri Ali Babacan ja eurooppaministeri Alexander Stubb Saariselällä. (Valtioneuvoston kanslia/Eero Kuosmanen)

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita