Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Claramunt: Miksi aina törmään Heinäluomaan?

 
-
alberto claramunt 01122009
Blogin otsikko on lähes suora sitaatti Hjalliksen kanssa –ohjelmasta. Kysymyksen esitti Hjallis Harkimo ja siihen vastasi Jutta Urpilainen.

Harkimon kysymys kumpusi hänen käymistään taustakeskusteluista. Niissä oli käynyt ilmi, että aina kun Jutta Urpilaisen nimi mainitaan, keskustelukumppani avaa sanaisen arkkunsa Eero Heinäluomasta.

Miten se voi olla näin? Eikö tämä häiritse sinua? kysyi Harkimo Urpilaiselta. Urpilainen kiisti ongelman: hän on päinvastoin saanut hyvin tukea edeltäjältään, ja piti Heinäluoman julkisuuskuvaa osittain vääristyneenä.

Harkimon huomio Heinäluoman omituisenkin vahvasta roolista oli ajoituksellisesti täysosuma. Jo seuraavana päivänä eli perjantaina Heinäluoma komeili Suomen Kuvalehden kannessa. Kokenut politiikan toimittaja Heikki Vento oli saanut miehestä irti monenlaista mielenkiintoista: kuntauudistuksen valmisteluun pitäisi ottaa oppositio mukaan ja hallitus voi vaihtua ilman vaalejakin. Viimeisin huomio oli muokattu jutussa kuittaukseksi pääministeri Jyrki Kataiselle.

Heti perään Heinäluoma otti kantaa suojelupoliisiin asemaan Ilta-Sanomissa. Supo olisi saatava tiukempaan parlamentaariseen valvontaan kuten Tanskassa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo tyrmäsi ajatuksen.

Samaisena viikonloppuna Heinäluoma komeili vielä MTV3:n nettikolumnissa puolustaen erotettua opettajaa, joka tönäisi koululaista kurinpidollisista syistä. Heinäluoman mukaan irtisanomiseen ei ollut perusteita ja potkut pitäisi peruuttaa. Mielipide sai valtavasti uutisaikaa MTV3:n pääuutislähetyksessä.

Heinäluoman supernäkyvyydellä ei välttämättä ole mitään erityistä uutta syytä: hänen tapoihinsa kuuluu laittaa lusikka moneen soppaan. Huhujen mukaan Heinäluoma olisi myös ollut aktiivinen lobbari tupon kokoamisessa. Se harjoitus päättyi ainakin tällä erää epäonnistumiseen.

Kesän korvalla, kuten Urpilainen asian ilmaisi, pitäisi SDP:n kierrättää ministereitään. Heinäluoma on kertonut viihtyvänsä puhemiehenä. Hän ei olisi näin ollen käytettävissä ministerin paikalle. Ja jos asia Urpilaisesta on kiinni, tämä linja pitää.

Leikitäänpä kuitenkin ajatuksella: entä jos Urpilainen jostain syystä tarjoaisi tai joutuisi tarjoamaan Heinäluomalle ulkoministerin paikkaa, niin malttaisiko iso Eero kieltäytyä? Enpä usko.

Heinäluoma rakentaa parhaillaan itselleen poliittista profiilia, jolla olisi käyttöä seuraavissa presidentinvaaleissa. Ulkoministerinä toimiminen olisi tässä kisassa ihan kelpo meriitti. Heinäluomahan oli jo valmistautumassa edellisellä kierroksella presidenttiehdokkaaksi, mutta Paavo Lipposen ehdokkuus murskasi kuvion.

SDP lienee jonkinlaisessa käymistilassa. Tuolloin kesän korvalla saatetaan saada konkreettisia näyttöjä siitä, kenen asema vahvistuu ja kenen heikkenee SDP:ssä.

Urpilaisen oma asema linkittynee Suomen talouden kehitykseen. Jos Suomi selviää kohtuullisesti eikä työttömyys lähde nousukiitoon, kolhiintuneet ay-suhteet saattavat oieta. Kehnommassa skenaariossa haastajia alkaa ilmaantua. Siinäkin pelissä Heinäluoma on mukana, joskaan ei ehdokkaana.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita